Viimsi elanikud saavad nüüd juua puhast kraanivett

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskkonnaminister Keit Pentus ja Viimsi vallavanem Haldo Oravas veepuhastusjaama avamisel.
Keskkonnaminister Keit Pentus ja Viimsi vallavanem Haldo Oravas veepuhastusjaama avamisel. Foto: Peeter Langovits

Täna avati Viimsis Lubja küla maadel uus veepuhastusjaam, mis võimaldab suurel osal valla elanikel juua puhast kraanivett, mis vastab kõigile Euroopa Liidu normatiividele.

Tänasel pidulikul jaama avamisel ütles ASi Viimsi Vesi juhatuse liige Toivo Eensalu, et seda hetke on valla elanikud oodanud kümme aastat. Nüüd on viimsilased juba nädal aega võinud juua igati puhast vett, sest just niipalju päevi on möödas 3,29 miljonit eurot maksma läinud puhastusjaama vastuvõtuakti allakirjutamisest. Projekti kaasrahastajateks olid Euroopa Liidu ühtekuuluvusfond, Viimsi vald ja Viimsi Vesi.

«Veega kipub olema nii, et kui sellega on kõik korras, siis ei pane me selle tähtsust tähele. Kuid seal, kus veevärgiga on probleeme, tajutakse seda väga teravalt,» lausus veepuhastusjaama avamisel sõna võtnud keskkonnaminister Keit Pentus. Ta lisas, et Viimsist on kostunud küll nurinat vee halva kvaliteedi üle, kuid nüüd peaksid need ajad möödas olema. Veepuhastusjaama avamine on hea näide riigi, kohaliku omavalitsuse ning veefirma koostööst.

«Rahvas räägib, et Viimsis jala ei käida ja vett ei jooda ning see on osaliselt ka õige, sest siiani on vesi meil halb olnud küll,» ütles Viimsi vallavanem Haldo Oravas. Nüüd on aga valla vesi puhas ning ka radioaktiivsusest vaba, kusjuures sellise puhastustehnoloogia töötasid välja Eesti oma teadlased.

Harju maavanem Ülle Rajasalu mainis, et tal elavad Viimsis lähisugulased ning ta on oma nahal tunda saanud, kuidas sealne vesi siiani lõhnas. Ta lisas, et samasugusel tehnoloogial põhinev veepuhastusjaam avati 2010. aastal ka Mähel, kuid Viimsiga võrreldes on elanuke arv seal loomulikult palju kordi väiksem.

Täna avatud veepuhastusjaamast läheb joogivesi Lubja, Tammneeme ja Pärnamäe küladesse ning Viimsi ja Haabneeme asulasse. Jaama arendatakse edasi ning jooksvalt lisatakse uusi piirkondi. Valla kogu veemajandusprojekt peaks ühele poole saama 2013. aasta lõpuks, siis saab endale puhta joogivee umbes 15 000 viimsilast.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles