Prokurör nõudis tapmiskatses süüdistatavale mehele pikka vangistust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Prokurör nõudis teisipäeval Harju maakohtus pikka vangistust mehele, kes üritas süüdistuse järgi mullu suvel tappa Harjumaal Kuusalus tuttavat meest.

Prokurör nõudis 56-aastase Augusti süüditunnistamist tapmises, relva ebaseaduslikus omamises ja ähvardamises ning tema karistamist seitsme ja poole aasta pikkuse vangistusega.

40-aastasele Eikile nõudis prokurör tapmiskatsele kaasaaitamise eest kolmeaastast vangistust, millest tal tuleks ära kanda kuus kuud. Ülejäänud karistuse palus prokurör mehele mõista tingimisi kolmeaastase katseajaga.

55-aastasele Andrusele nõudis prokurör kuriteo varjamise eest tingimisi üheaastast vangistust kaheaastase katseajaga.

Veebruari keskel alanud kohtuprotsessil Eiki end süüdi ei tunnistanud, Andrus tunnistas vaid, et sõidutas Augustit ning August tunnistas süüd osaliselt.

Süüdistuse järgi kavandasid Kalju (59) ja August mullu suvel isiklikust vihavaenust ajendatuna oma tuttava Mareki tapmist. Selleks sõlmisid nad kokkuleppe Eikiga, et viimane teataks neile oma töökaaslase Mareki liikumisest ööl vastu 1. juulit. Vastavalt kokkuleppele läks Eiki Marekiga šašlõkki sööma ning teatas hiljem Kaljule ja Augustile, millal Marek oma Kuusalus asuvasse koju jõuab.

Marekit kodu juures varitsenud joobes Kalju ja August püüdsid teda öösel kella 2 ja 2.25 vahel kordamööda tappa, kasutades jahipüssist tehtud kärbikut ja revolvrit. Nii August kui ka Kalju sihtisid Marekit relvadest kordamööda pea ja keha piirkonda, vajutasid päästikule ning hüüdsid üksteisele, kuhu tulistada.

Süüdistuse järgi tulistas Kalju kärbikust kaks korda ja tabas Marekit vasakule rindkere ja küünarliigese piirkonda, tekitades kannatanule eluohtliku kehavigastuse. August sihtis algul kannatanut jahipüssist, kuid kannatanul õnnestus see tema käest ära võtta ja maha visata. Seejärel võttis August Kaljult vastu revolvri ja sihtis kannatanut pähe, kuid kolmel korral päästikule vajutades revolver tõrkus ja laske ei järgnenud. Seejärel tulistas Kalju ise uuesti kannatanut, tabades riivamisi tema pead ja tekitades sel viisil kerge kehavigastuse.

Kuna Kalju ja August arvasid, et kannatanu on surnud, lahkusid nad sündmuskohalt. Enne seda aga ähvardasid mehed tapmisega Mareki elukaaslast, kes nägi sündmust aknast pealt. Tegelikult kannatanu vaid teeskles surnut ja arstidel õnnestus tema elu päästa.

Kaljul ja Augustil aitas põgeneda neid oma Volkswagen Golfis oodanud Andrus, kes ei teatanud toimunust politseisse, aidates varjata kuritegu ja takistades selle avastamist.

Vahetult pärast kuriteo toimepanemist sooritas Kalju oma elukohas enesetapu. Augusti pidas politsei kahtlustatavana kinni 4. juulil ja kohus võttis ta päev hiljem vahi alla.

Kohtueelse uurimise lõppedes esitas Põhja ringkonnaprokuratuur Augustile süüdistuse tapmiskatses, tulirelva ja laskemoona ebaseaduslikus käitlemises ning tapmisega ähvardamises, Eikile tapmiskatsele kaasaaitamises ja Andrusele kuriteo varjamises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles