Kohus mõistis Mädasoo küla jõhkrad koeratapjad vangi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksander Prantsev
Aleksander Prantsev Foto: Kanal 2

Harju maakohus tegi omamoodi ajalugu, mõistes Anija valla koeratapja ja koeratapule kihutaja kuuks ajaks vangi.


Loomakaitseseltsi liikme, loomadetektiiv Heiki Valneri sõnul pole loomapiinajatele Eestimaa pinnal veel kordagi nii karmi karistust mõistetud.

«Kahjuks pole kohus ei Taani, Rootsi, tsaari-, esimese Eesti vabariigi ega ka Vene ajal ühtegi loomapiinajat vangi pannud. Annaks jumal, et selline kohtupraktika ei jätkuks,» lausus Valner.

Paraku pole Anija valla koeratapjad – Kaunissaare küla Mädasoo talu peremees Fridel Vilbiks (57) ja ta sulane Aleksander Prantsev (49) – veel vangis, sest kohtuotsus pole jõus.

Pealegi lubas Vilbiks suure suuga, et kaebab selle nagunii edasi. Kuigi pundunud näoga Prantsevil polnud vangi mineku vastu midagi, lubas tema mõne looma vastu jälle käe tõsta, kui aga kästakse.

Kirvega koera kallal

Mädasoo talu mehed tegid võika teo läinud suvel, kui peremees Vilbiks langetas kaheaastasele segaverelisele Bämbile surmaotsuse ja käskis Prantsevil timukatöö ära teha. Koera «süü» oli Vilbiksi väitel selles, et ta tõi kutsikad ilmale ja oli muidusööja – ei haukunud, seega ei teinud tööd.

15. juunil sidus Prantsev Bämbi talu kuuri külge ja hakkas kirvega koeral pead otsast maha raiuma. Kas oli kirves nüri või sulane äpu, kuid vaatamata mitmele rängale hoobile vastu koera kaela katkes nöör, haavatud Bämbi rabeles end lahti ja pääses pakku.

Kuid pärast mitmetunnist redutamist metsas roomas truu loom hommikul koju tagasi. Seal pandi ta kuuri kinni, et sulane saaks õhtul tapatööd jätkata.

Kuna aga külarahvas oli päeval märganud verist Bämbit kraavis haavu lakkumas, teatati sellest Vilbiksi kasulastele. Nood anusid, et kasuisa jätaks Bämbi ellu, ent Vilbiks oli kõigutamatu. Viimases hädas pöördusid kasulapsed loomakaitse seltsi poole.

Söödi koera maksa

Valneri sõnul päästsid loomakaitsjad koos kohaliku konstaabliga nii Bämbi kui ka ta kutsika. Bämbi kirvehaavad õmmeldi loomakliinikus kinni ja koer viidi Viljandi varjupaika, kus ta leidis endale kohe uue peremehe ja uue kodu. Nagu ka kutsikas.

Kuigi Mädasoo viimaste koerte lugu lõppes õnnelikult, on Valneri sõnul selles talus loomi ennegi julmalt koheldud ja vähemalt kolm koera piinarikkalt hukatud. Roki näiteks sellepärast, et ta haukus palju.

«Roki maks olevat Mädasool isegi potti jõudnud,» teatas Valner. «Bämbiga olnud neil grillimise plaan, kusjuures nagu need vennikesed mulle ise ütlesid, on koera söömine normaalne tegevus, noh nagu Aasias või nii.»

Kohus võttis Vilbiksilt ja Prantsevilt neljaks aastaks loomapidamise õiguse. Rapla loomaarst Aavo Lumi ütles seepeale: «Kohtud on loomapiinajate vastu ikka liiga leebed. Kannatame need neli aastat ära ja eks me kuule siis viiendal aastal uuest koeramaksa söömisest.»

Esialgu ei tahtnud Lumi maksasöömise lugu uskudagi. Ta küsis: «Oli see mingi usurituaal või?» Kui kuulis, et mitte, lausus: «Nende lollakate teema pole loomaarsti, vaid psühhiaatrite valdkond.»

Anija valla keskkonnaspetsialist Helle Palm nentis, et nende kandis on loomaarst, aga Mädasoo talu viinamaiale seltskonnale see ei loe. Diagnoosi Palm Vilbiksile ei pannud, küll ütles, et see nimi on Anija kandis nagu isevärki või isesorti inimese etalon.

Palmile ei meenunud, et Mädasool oleks varem mingeid eluohtlikke sündmusi olnud, küll mäletas ta, et kunagi värviti selles talus kanu.

Karistus

•    Fridel Vilbiksile (57) ja Aleksander Prantsevile määrati karistuseks 4-kuuline vangistus (kuu tuleb kohe ära kanda) 18-kuulise katseajaga kriminaalhooldaja valve all. Lisaks 4-aastane keeld pidada loomi, riigi tuludesse tuleb kanda 8112 krooni.
•    Bämbi ravikulud ja elu varjupaigas peab seaduse kohaselt kinni maksma Anija vald, kes lubas seda lähiajal ka teha, sest Mädasoo meestelt ei looda nad sentigi saada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles