Vitsut: Eestil tasub Singapurilt õppida

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Singapur.
Singapur. Foto: Reuters / Scanpix.

Eesti võiks edu saavutamiseks võtta eeskuju Singapurist, leiab sealse valitsusnõuniku Mark Haynes Danielliga kohtunud Tallinna linnavolikogu esimees Toomas Vitsut.

«Kui Eestis käituvad isegi koalitsioonierakonnad tihti nagu luik, haug ja vähk, siis Singapuri näite varal võib öelda, et edu tagab poliitiline koostöö võetud sihi saavutamiseks,» võttis Vitsut kokku jutuajamised Danielliga, kes on töötanud Singapuri valitsuse nõunikuna rahvusvahelise finantsteenuste keskuse arendamisel.

Singapuri esindaja ning siinsete poliitikute ja ametnike kohtumistel eile ja täna Tallinnas olid kõneaineks Singapuri kogemused finantsteenuste pakkumisel ning Eesti võimalused samas valdkonnas.

Viimaseid hindas Daniell heaks, kuid pakkus samas lisaks hoiatusele, et poliitikast võib erimeelsuste jätkudes saada arengut ohustav pidur, ka mõningaid praktilisi soovitusi.

«Singapuri kogemus ütleb, et tasub määratleda oma tugevad valdkonnad ja aidata järele nõrgemaid – Eestis tuleks näiteks korrastada maksusüsteem, nii et tööjõumaks poleks ülemäära kõrge,» vahendas Vitsut.

«Püüdlusi peab toetama rahvusvahelises mõõtmes konkurentsivõimeline haridus. Ja lõpuks poleks paha ka end maailmale adekvaatselt tutvustada.»

Kui Singapurilt nõudis maailma üheks juhtivaks finantsteenuste ja -toodete keskuseks kujunemine enam kui viis aastat, siis pole Vitsuti sõnul põhjust loota Eesti puhul kiiremat arengut, ehkki siin on võetud sihikule üksnes oma regioon.

Tallinna linnavolikogu esimees on algatanud spetsialistide osavõtul finantsteenuste ümarlaua, siinset ärikeskkonda tutvustati läinud aastal Londonis Briti investoritele. 18. veebruaril toimub Tallinnas konverents finantskeskuse arendamise teemal.

«Finantsettevõtlus on jätkusuutlikule ekspordile suunatud tööstusharu aluseks, see tooks meile investeeringuid, looks töökohti ja arendaks uusi teenuseid,» põhjendab Vitsut algatust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles