Tallinn soovib majaomanikke hoolimatuse eest karmimalt trahvida

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõnajalgadele kuuluv lagunev maja vanalinnas Mere pst 1/Vana-Viru 15
Sõnajalgadele kuuluv lagunev maja vanalinnas Mere pst 1/Vana-Viru 15 Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Tallinna volikogu pooldab lohakile jäetud hoonete omanike senisest märksa rangemat karistamist, toetades esimees Toomas Vitsuti algatatud eelnõu ehitise omanike vastutuse suurendamiseks.

Eelnõuga tehakse valitsusele ettepanek muuta ehitusseadust ja karistusseadustikku nii, et suureneks ehitise omaniku vastutus oma kohustuste täitmata jätmise eest.

Vitsuti sõnul on kehtivas ehitusseaduses sätestatud trahvimäärad kinnisvara väärtusega võrreldes nii madalad, et need ei sunni majaomanikku oma kohustusi täitma: füüsilisele isikule määratav kõrgeim rahatrahv on praegu 300 trahviühikut ehk 1200 eurot ja juriidilisele isikule 32 000 eurot.

Valitsusele saadetavas ettepanekus soovitatakse tõsta tuleva aasta algusest rahatrahvi ülemmäär füüsilisele isikule 12 500 trahviühikuni ehk kuni 50 000 euroni ja juriidilisele isikule kuni 100 000 euroni.

«Ainuüksi Tallinna kesklinnas on mitukümmend hooletusse jäetud ja inimestele ohtlikku kinnistut, mille omanikke pole olnud võimalik juba aastate vältel korrale kutsuda, sest võimalik trahvimäär on ülimadal. Mõni kinnisvaraomanik on koguni tahtnud viie aasta trahvi korraga ära maksta, et teda rahule jäetaks,» põhjendas linnavolikogu esimees, miks ta soovitab karistust karmistada.

Näiteid niisugustest kolemajadest, mille omanikke on jätnud külmaks neile tehtud ettekirjutused, võib Vitsuti sõnul leida otse volikogu naabrusest. Ta nimetas näiteks perekond Sõnajalaga seostatud Vana-Viru ja Mere puiestee nurgal paiknevat väärtuslikku puitmaja, mille kohta on ainuüksi endine linnavolikogu liige Tiina Mägi esitanud ligikaudu poolsada arupärimist, kuid mis endiselt laguneb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles