Juske: Kristiines võiks olla mälestusmärk kuninganna Kristiinale

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Sotsiaaldemokraat Jaak Juske andis täna Tallinna volikogu menetlusse eelnõu, millega tehakse linnavalitsusele ülesandeks püstitada Kristiine linnaossa mälestusmärk kuninganna Kristiinale.

«Nelja aasta eest jäi see ilus plaan pooleli, sest linn pidas õigemaks taastada esmalt Kristiines asunud Tondipoiste monument. See plaan on juba mitme aasta eest ellu viidud. Nüüd võiks siis tähistada linnapildis mälestuse Rootsi omaaegsest kuningannast, kes pani 360 aasta eest aluse Kristiine asumile ning jõulurahu traditsioonile,» põhjendas Juske.

Volikogu liikme sõnul on eelnõu esitamine täna eriti sobilik. Varahommikul sündis Rootsi kroonprintsess Victorial tütar, kellest saab Rootsi tulevane kuninganna.

Juske jätab linnavalitsusele vabad käed mälestusmärgile sobiva asukoha leidmisel. Küll aga tuleks parima kunstilise lahenduse saamiseks korraldada avalik konkurss.

Rootsi kuninganna Kristiina (1626-1689) kinkis Tallinna Kristiine piirkonna 1653. aastal Tallinna raele. Ajaloolase Robert Nermani sõnul eelnes sellele Toompea ja Tallinna vaheline maavaidlus, mille lahendas kuninganna Tallinna kasuks.

Tema korraldusel tükeldati sealne heinamaa seejärel kruntideks ning ala hakati nimetama Kristiine heinamaaks. Kuninganna Kristiina valitsusajal anti nii Tallinnale kui Tartule maksusoodustusi ning sõlmiti ajalooliselt tähtis Brömsebro rahu, mis lõpetas sõja ülemvõimu pärast Läänemeremaades.

Tallinna linnapea kuulutab igal aastal raekoja rõdult välja jõulurahu, mille traditsioonile pani omal ajal aluse just kuninganna Kristiina.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles