Kohus kuulutab otsuse Ringmaa asjas välja 6. märtsil

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Märt Ringmaa Harju maakohtus.
Märt Ringmaa Harju maakohtus. Foto: Toomas Huik.

Harju maakohus kuulutab seitse inimest tapnud ja kuus inimest vigastanud 11


plahvatuse korraldamises süüdistatava 70-aastase Märt Ringmaa asjas otsuse välja 6. märtsil 2009 kell 12.

Tänasel kohtuistungil kuulati edasi Ringmaa kaitsja Urmas Simoni kõnet, milles ta
nõustus süüdistuse selle osaga, mis puudutab pensioniametile valeandmete esitamist, väites, et ka Ringmaa ise on end selles kuriteos süüdi tunnistanud, vahendas maakohtu pressiesindaja.

Kõigis muudes süüdistuse punktides palus Simon oma kaitsealune süü tõendamatuse tõttu õigeks mõista, väites, et selles osas rajaneb süüdistus mitte faktidel, vaid süüdistaja ja ekspertide arvamustel ning oletustel.

Pärast seda, kui Ringmaa kaitsja oli oma kõne lõpetanud, anti Märt Ringmaale viimane sõna, milles Ringmaa leidis, et süüdistuses esitatud tõendid ei võimalda teda süüdi mõista.

Ringmaa rõhutas, et ta on end puhtsüdamlikult süüdi tunnistanud vaid kelmuses, mingeid lõhkeseadeldisi ta valmistanud ega kuhugi toimetanud ei ole.

Eilsel kohtuistungil taotles riigiprokurör Margus Kurm Ringmaale liitkaristuseks eluaegset vangistust. Riigiprokurör pidas tõendatuks Ringmaa süüd kõigi plahvatuste toimepanemises, s.o nii lõhkeseadeldiste valmistamises, kui ka nende sündmuskohale toimetamises.

Eluaegse vangistuse taotlemise põhjenduseks tõi riigiprokurör väite, et nende plahvatuste puhul on tegemist kõige ohvriterohkema kuritegude seeriaga Eesti ajaloos.

Ka peab riigiprokurör tõendatuks Ringmaa süüd kelmuses ja taotleb selle eest Ringmaale 3-kuulist vangistust, mis loetakse kaetuks raskema karistuse s.o eluaegse vangistusega.

Süüdistuse kohaselt korraldas Ringmaa aastatel 1998-2005 11 plahvatust, milles hukkus 7 ja sai vigastada 6 inimest, varalist kahju tekitati plahvatustega üle 7 miljoni krooni. Kaks plahvatust jäid katse staadiumisse, kuna lõhkeseadeldis ei plahvatanud.

Veel süüdistatakse Ringmaad pensioniametile valeandmeid sisaldava tööraamatu esitamises. Selle alusel maksti Ringmaale 2001. aasta maist kuni 2005. aasta novembrini alusetult vanaduspensioni kokku 20 255 krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles