Tallinn vajab kööktubadega sotsiaalkodusid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodutute eluase Tallinna kesklinna garaažis.
Kodutute eluase Tallinna kesklinna garaažis. Foto: Toomas Huik

Tallinna sotsiaaltöö keskuse korraldatud uuringust selgus, et kodutud soovivad kõige rohkem pisikesi kööktubasid, kus nad saaksid oma elu sisse seada.
 

Tallinna abilinnapea Merike Martinson mainis uuringu esitlusel, et Akadeemia tee 48 asuv öömaja ongi kavas ümber ehitada selliseks kohaks, kus kodututele on võimalik pakkuda kööktubasid.

Väikeseid kööktubasid võiks uuringu järgi luua umbes 300. See tähendaks sotsiaalkodu teenuse arendamist, mis sisaldab ka mõningast järelvalvet ja nõustamist. Niisuguseid kortereid vajaksid ka lastekodust tulnud lapsed.

Uuringust selgus veel, et valdavalt soovivad kodutud parandada elamistingimusi ja leida tööd. Paljud soovivad sotsiaalkortereid, sest need on odavamad kui munitsipaalkorterid. Üks vastajatest soovis väikest ahjuküttega majakest.

Tallinna sotsiaaltöö keskuse direktor Kersti Põldemaa mainis, et Tallinnas on praegu vaid üks kodutute päevakeskus Lasnamäel, kuid neid võiks olla palju rohkem, näiteks 1 – 2 Põhja-Tallinnas, kesklinnas ja Mustamäel.

Samuti võiks juurde luua kuni 600 uut majutuskohta, et võimaldada elamist tänavatel ja varjualustes elavatele inimestele ning kõrvaldada sotsiaalmajutusüksuste järjekorrad.

Uuringus osalenud inimesed pidasid vajalikuks ka madalaprotsendilise sotsiaallaenu ehk toimetulekulaenu loomist. See oleks abiks vaestele inimestele korterite üürimisel, kõrgeprotsendilise laenulepingu lõpetamisel, puuetega inimeste abivahendite soetamisel või majapidamisvahjendite hankimisel.

Põldemaa sõnul võiks laenude andmiseks luua erifondi. Laen võiks olla madalaprotsendiline ja kohaliku omavalitsuse poolt antava garantiiga.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles