Tallinnas elab 146 inimest tänaval või varjualustes

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinna sotsiaaltöö keskuse tehtud uuringu järgi on pealinnas 1225 koduta inimest, nendest 183 last, kuid päris tänaval või erinevates varjualustes elab 146 inimest, neist mitte ühtegi last.

Eelmise aasta septembrist tänavu jaanuarini tehtud kodutute uuringu käigus täideti kokku 1084 ankeeti, kuid analüüsi tegemiseks kasutati neist 926, sest osa olid kattuvad. Tuli välja, et Tallinnas on 1225 koduta inimest, kuid enamus neist ööbib siiski sotsiaalmajutusüksustes, varjupaikades, öömajades ja mujal. Tänaval ja erinevates varjualustes elab 146 inimest, 120 meest ja 26 naist. 95 protsenti kodututest on kantud pealinna elanikeregistrisse ning ainult viis protsenti on pärit kuskilt mujalt Eestist.

Tallinna sotsiaaltöö keskuse direktori Kersti Põldemaa sõnul näitas uuring, et koduta jäänud inimestest 65 protsenti on mehed ja 35 protsenti naised. 66,4 protsenti neist on muukeelsed ja 33,6 protsenti räägivad eesti keelt. Kui kodust ilma jäämise põhjuseid vaatata, siis 22,4 protsenti inimestest on korterist ilma jäänud kas väljatõstmise, elauaseme sundmüügi või üürilepingu lõppemise tõttu. Teise suurma põhjusena on ankeetides märgitud perekonna lagunemine, seda tunnistas 18 protsenti küsitletutest. Samapalju on neid inimesi, kellel tekkis raskusi üüri maksmisel.

Uuringu järgi on pudelite korjamine põhiliseks sissetulekuallikaks kokku 102 inimesle. Tuleb välja, et kodututest töötab kas ametlikult või mitteametlikult 21 protsenti. Ligi 88 protsenti koduta inimestest omab aga mingit sissetulekut – töötasu, pensioni, toetust või midagi muud.

Uuringust selgus, et kõige rohkem ehk ligi 30 protsenti kodututest on vanuses 51– 60 aastat. Vanim kodutu, 92 aasta vanune inimene elab sotsiaalmajutusüksuses. Koduta inimeste keskmine vanus on 46 aastat. Kodutute hulgas oli ka 15 väga noort (18 – 20 aasta vanust) täiskasvanut. Vanematega koos sotsiaalmajutusüksustes elavaid ning järjekorras olevaid kuni 17-aastaseid lapsi oli 183 ning nende keskmine vanus on kaheksa aastat.

Keskmine koduta olemise aeg on uuringu järgi 5,7 aastat. Üks vastanu ütles, et on olnud kodutu kolm aastat, enne seda elas õues ja metsas. 36 aasta pikkuseks hindas oma kodutuks olemise aega üks Akadeemia tee 34 varjupaiga klient.

77,5 protsenti ankeedi täitnud inimestest kinnitas, et neil on olemas õpitud erilala või amet. Kõige rohkem ehk 281 neist nimetas end oskustööliseks või käsitööliseks, 120 seadme- ja masinaoperaatoriks või koostajaks. Palju nimetati laevandusega seotud elukutseid. Üks inimene nimetas end elukutseliseks vargaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles