Ministeerium: EKA peab suutma uut hoonet ka ülal pidada

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Loosung Eesti Kunstiakadeemia ehitusplatsi ümbritseval plangul.
Loosung Eesti Kunstiakadeemia ehitusplatsi ümbritseval plangul. Foto: Toomas Huik

Haridus- ja teadusministeeriumi kõrghariduse osakonna juhataja Mart Laidmetsa sõnul tegeleb ministeerium praegu Eesti Kunstiakadeemia (EKA) olukorra hindamisega laiemalt ning uue õppehoone ehitusloa olemasolu ei ole põhiküsimus.


«Ehitusluba on lihtsalt üsna markantne näide sellest, kuidas ühte asja ei ole suudetud kolme aastaga korda saada. Aga terve rida probleeme ehitamise ja selle projekti juhtimisega on veel ees. Kaasa arvatud see, et ikkagi pole päris selge, kustkohast kõik need vahendid selle maja ehitamiseks tulevad,» ütles Laidmets Postimehele.

«Praegu on korraga mitu erinevat protsessi pooleli. Me teostame järelevalvet nende kinnisvaratehingute osas, peale selle on ju praegu menetluses nende vaie sihtasutuse Archimedes otsusele ja selle vaide lõppotsust ei tea praegu keegi,» lisas ta.

«Siin peab silmas pidama seda, et Archimedese otsus ei olnud tingitud ainult sellest, et ehitusluba ei olnud õigel ajal väljastatud. Probleem on ka selles, et praegu ei ole selget finantseerimisplaani, kuidas see maja valmis saaks nende vahenditega. Ja ka see ei tule praegustest materjalidest kuidagi välja, et Kunstiakadeemia on kindlasti võimeline edasi eksisteerima, kui uus maja on valmis. EKA praegused ülalpidamiskulud on siiski suhteliselt väiksemad kui selle uue maja juures saavad olema,» ütles Laidmets.

Tema sõnul muutus ministeerium pisut murelikuks, kuuldes EKA plaanist alustada lähipäevil sulundseina rajamist ajal, kui Archimedes nõuab tagasi ülikoolile tehtud ettemakset.

«Ega me ei oska öelda, võibolla on kõik need sammud väga hästi läbi kaalutud ja teatakse väga täpselt, missugused riskid võetakse. Me tahame läbi töötada kogu selle materjali, mis puudutab nii tulevikku suunatud investeeringuid, kui ka seda, mis kinnisvaraga on toimunud,» rääkis Laidmets ning lisas, et ka see, kui EKA Archimedeselt siiski raha saab, ei lahenda automaatselt kõiki ülikooli ees seisvaid finantsprobleeme.

EKA avalike suhete juht Solveig Jahnke rõhutas, et EKA kavandab Tartu mnt 1 kinnistul sulundseinda rajamist, mitte maa-aluste korruste ehitamist nagu meedias ekslikult avaldatud. «Sulundseina rajamine on vajalik arheoloogiliste väljakaevamiste lõpetamiseks ja ümbritseva maa-ala ja rajatiste kindlustamiseks ilmastikutingimustest tuleneda võivate pinnaselihkumiste vastu. Eeltööd selle rajamiseks on juba tehtud, sealhulgas vastavad elemendid tellitud ja nende eest tasutud,» selgitas Jahnke.

Sulundseina rajamine pidanuks algama selle aasta jaanuaris, aga seoses Archimedese ootamatu otsusega rahastamisest loobuda lükkas juhtkond tööde alguse edasi.
Eelmisel nädalal aga otsustas EKA nõukogu asjaga siiski edasi minna. «Archimedes on vastavad vahendid EKAle üle kandnud sihtotstarbeliseks kasutamiseks. Olukorras, kus üks võimalikest variantidest on Archimedese rahastamisest keeldumise otsuse tühistamine, ei saa EKA endale lubada kuude pikkust viivitust, mis võib ohtu seada uue õppehoone valmimise 2015. aasta augustiks,» selgitas Jahnke.

«Siiski ei käivita me sulundseina elementide paigaldust enne ringkonnakohtu otsust esialgse õiguskaitse rakendamise või rakendamata jätmise kohta, mis selgub tõenäoliselt käesoleva nädala jooksul,» lubas EKA finants- ja haldusdirektor Andri Simo.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles