Linn nõuab Vene muuseumile eraldatud raha tagasi

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene muuseumi endine asukoht Kadriorus, Koidula 23.
Vene muuseumi endine asukoht Kadriorus, Koidula 23. Foto: Toomas Huik

Tallinna linn nõuab MTÜlt Vene Muuseum tagasi neile eraldatud ligi 52 000 eurot, mittetulundusühing aga süüdistab linnavõimu muuseumi rajamise untsu ajamises.


Praegune olukord on selline, et Tallinna linnal on sihtasutus Tallinna Vene Muuseum, mille palgal on juhtaja ning millel on kerget remonti vajavad ruumid vanalinnas Pikal tänaval. Mittetulundusühingul Vene Muuseum on aga varad, mida keeldutakse linnale üle andmast. Mõlemad pooled süüdistavad üksteist koostöötahte puudumises.

Möödunud nädalal saatis Tallinna kultuuriväärtuste ameti juhataja Aini Härm MTÜle Vene Muuseum kirja, milles nõuab mittetulundusühingule eraldatud 51 768 euro tagastamist 28. veebruariks.

«See mittetulundusühing sai erinevaid toetusi nii linnalt kui teistest institutsioonidest ja kogu aeg oli üks ja sama lubadus, et avatakse Vene muuseum. See kestis mitte üks ega kaks aastat, vaid palju pikemalt. Muudkui küsiti toetusi Vene muuseumi avamiseks ja tegemiseks ja milleks iganes. Lisaks oli neile väga soodsatel tingimustel üürile antud maja Kadriorus. Reaalselt läks raha aastate jooksul ainult palgakuludeks ja kommunaalmakseteks. Mingisuguseid investeeringuid ega parendustöid ei tehtud,» rääkis Härm.

«Lõpuks, kui oli selge, et see asi läheb untsu, tuli linn neile vastu plaaniga teha muuseumi loomiseks sihtasutus. Linn pidi sihtasutust toetama ja ja nemad lubasid kahe aasta jooksul museaalid ette valmistada ja sihtasutusele üle anda,» lisas ta.

Härmi sõnul võeti sihtasutusse tööle samad inimesed, kes olid töötanud MTÜs Vene Muuseum. Sisuliselt oleksid inimesed pidanud andma üle varad MTÜst, kus nad olid varem töötasid, sihtasutusele, kus nad töötasid nüüd. «Lõpuks pidid nad ka sealt ära minema, kuna nad ühtegi lepingut ei täitnud ja seetõttu polnud mõtet neid palgal pidada,» nentis kultuuriväärtuste ameti juhataja.

Juba aastaid Vene muuseumi asja ajanud ning möödunud sügisel sihtasutuse Tallinna Vene Muuseum juhatusest sule sappa saanud Sergei Ivanov näeb asju hoopis teises valguses.

«Esiteks, sellel lepingul ei ole mingit juriidilist alust. Teiseks, me püüdsime heast tahtest linnaga koostööd teha, aga Tallinn seda ei soovinud,» ütles Ivanov Postimehele. Kõnealune leping on 2010. aastal sõlmitud heade kavatsuste kokkulepe. Selle kohaselt pidi Tallinna linn tegema loodavale sihtasutusele 300 000 krooni suuruse sissemakse ning andma vähemalt kümneks aastaks rendile maja Kadriorus Koidula 23.

MTÜ Vene Muuseum aga pidi omalt poolt sihtasutusele üle andma kõik nende valduses olevad museaalid, muuseumi kontseptsiooni ning eurorahade taotlemiseks koostatud materjalid.

«See oli heade kavatsuste kokkulepe. Kui on soov muuseumi loomiseks koostööd teha, siis võib seda teha. Aga kui esimese asjana loobutakse majast, mille remondi asju on mitu aastat aetud, siis pole midagi teha,» ütles Ivanov.

«Aga meie töötame edasi ja mõtleme, kuidas oma asju ajada. Me ei kavatse Tallinna poolsele šantaažile alluda,» kinnitas ta. Ivanov paneb suuri lootusi koostööle kultuuriministeeriumiga, kelle abil ta loodab leida Vene muuseumile koha Eesti muuseumide süsteemis.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles