Ministeerium pole rahul EKA sulundseina rajamise plaaniga

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Archimedes teatas rahastamisotsuse tühistamisest sel momendil, kui sulundseina detailid olid juba EKA krundile toimetatud ning tööd pidid iga hetk algama.
Archimedes teatas rahastamisotsuse tühistamisest sel momendil, kui sulundseina detailid olid juba EKA krundile toimetatud ning tööd pidid iga hetk algama. Foto: Uwe Gnadenteich

Eesti Kunstiakadeemia tahab lähipäevil alustada oma krundil sulundseina rajamist, haridusministeerium nimetab niisugust käitumist vastutustundetuks ning soovitab tööde alustamisega oodata.


«EKA nõukogu arutas hetkeolukorda oma 7. veebruari koosolekul ning otsustas, et kolmandate osapooltega sõlmitud lepingutest tuleb kinni pidada ning neid mitte katkestada,» rääkis EKA avalike suhete juht Solveig Jahnke.

EKAl on sõlmitud arheoloogiliste uuringute ja vundamendi väljakaevamise leping firmaga AGU EMS kogusummas 524 728,80 eurot. Tööd on peaaegu lõpetatud, välja arvatud kinnistu servadel, mille jaoks ongi vaja sulundseina. Sulundseina rajamiseks sõlmis EKA mullu 24. augustil lepingu Skanska EMVga summas 303 168 eurot.

Jahnke sõnul on Skanska juba sulundseina rajamiseks eeltööd ära teinud, sulundseina elemendid on ära tellitud ja ehitusplatsile toimetatud ning arve on nende eest väljastatud ja tasutud.

«Skanska oli jõudnud sulundseina elemendid juba ehitusplatsile vedada ja tööd pidid kohe-kohe algama, kui tuli Archimedese otsus rahastamise tühistamise kohta. Siis me peatasime Skanskaga sõlmitud lepingu täitmise, sest olime ikka väga ehmatanud. Aga nõukogu otsustas, et lepingulised kohustused tuleb siiski täita ja asjad lõpule viia. Arheoloogilised kaevamised on sisuliselt lõppenud ja mis iganes meie projektiga ka ei juhtu, aga seda platsi ei saa seal niimoodi jätta. Me ei alusta maa-aluste korruste ehitamist, vaid sulundseina rajamist,» selgitas Jahnke.

Töödega alustatakse tema sõnul niipea, kui ringkonnakohus on langetanud otsuse naabrite täiendava kaebuse kohta, mis peaks juhtuma selle nädala jooksul.

Niipea kui see info jõudis haridus- ja teadusministeeriumi, reageeris ministeerium üsnagi teravalt ning soovitas esialgu igasugusest tegevusest hoiduda.

«Informatsioon EKA kavatsusest alustada ehitustöid maa-alustel korrustel või sulundseina paigaldust käesoleval nädalal on teinud meid murelikuks. Juhime tähelepanu, et hetkel on käimas EKA esitatud vaide menetlemine sihtasutuse Archimedes otsusele. Haridus- ja teadusministeerium peab äärmiselt vastutustundetuks kohustuste võtmist olukorras, kus ülikoolil puudub projekti lõplik finantseerimisplaan ning ka ajakava on jätkuvalt prognoosimatu. Lisaks hindab ministeeriumi palvel EKA majanduslikku jätkusuutlikkust audiitor, et anda meile kindlust kooli võimes katta uue hoone püstitamise, ülalpidamise ning laenumaksetega seotud kulud,» teatas ministeeriumi kõrghariduse osakonna juhataja Mart Laidmets EKA rektorile Signe Kivile saadetud kirjas.

«Peame ehitustöödega alustamise eelduseks eelnimetatud protsesside tulemuste ära ootamine. Tööde varasem alustamine on meie hinnangul ka vastuolus EKA nõukogu 6. detsembril 2011 kinnitatud eelarvega, mille kohaselt on ehitustööde kulude kattena ette nähtud üksnes sihtasutus Archimedese kaudu eraldatav Euroopa Liidu toetus,» manitses ministeerium.

Jahnke sõnul kasutataksegi tööde finantseerimiseks sihtasutuse Archimedes poolt 2011. aasta suvel EKAle sihtotstarbeliseks kasutamiseks üle kantud vastavaid vahendeid.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles