Tallinn vaidlustas pensionide kojukande korra õiguskantsleri juures

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelmise aasta lõpus pensionäride postkasti jõudnud segase sõnastusega teade, et alates veebruarist enam riigi kulul pensioni koju ei tooda, ajas eakad inimesed pensioniametisse selgust nõutama. Pildil järjekord Tallinna pensioniametis.
Eelmise aasta lõpus pensionäride postkasti jõudnud segase sõnastusega teade, et alates veebruarist enam riigi kulul pensioni koju ei tooda, ajas eakad inimesed pensioniametisse selgust nõutama. Pildil järjekord Tallinna pensioniametis. Foto: Mihkel Maripuu

Tallinna linnavalitsus vaidlustas õiguskantsleri juures pensionide kojukande uue korra, mis paneb elaniku soovil omavalitsustele kohustuse toimetada inimese pension talle koju kätte.

Linnavalitsuse märkis oma kirjas õiguskantslerile, et riiklike pensionide, toetuste ja hüvitiste maksmine on riigi kohustus ning seaduse tasandil on sätestamata, milline on kohalike omavalitsuste pädevus nende kättesaadavaks tegemisel inimestele.

Linnavõimu hinnangul on uus kojukande kord vastuolus õigusselguse ja õiguskindluse põhimõttega.

Samuti märkis linnavalitsus oma kirjas, et riik ei ole omavalitsustele ette näinud ka pensionide kojukandega seotud kulude hüvitamist. Linnajuhtide hinnangul võivad aga need kulud näiteks pealinnal olla 4-7 miljonit krooni.

«Seega on ilmne, et riiklike pensionide, toetuste ja hüvitiste maksmise regulatsioon ei ole kooskõlas Eesti Vabariigi põhiseaduse paragrahviga 154, mille kohaselt seadusega kohalikule omavalitsusele pandud riiklike kohustusega seotud kulud kaetakse riigieelarvest,» tõdes linnavõim linnapea Edgar Savisaare allkirja kandvas kirjas.

Samuti saatis Savisaar eelmisel nädalal ka peaminister Andrus Ansipile kirja, kus ta tegi vabariigi valitsusele ettepaneku hüvitada linnale ja teistele kohalikele omavalitsustele kulud, mis võivad tekkida seoses pensionide kojuviimisega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles