Tänavune õpilasfirmade laat on rekordiline

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullune õpilasfirmade laat Kristiine keskuses.
Mullune õpilasfirmade laat Kristiine keskuses. Foto: Mihkel Maripuu

Laupäeval Kristiine keskuses toimuval õpilasfirmade laadal osaleb seekord rekordarv firmasid – 108.

Neist 93 on Eesti õpilasfirmad ja 15 tulevad Rootsist ja Norrast, rääkis laata korraldava Junior Achievementi partnersuhete juht Kersti Loor.

Et õpilasfirmadel on tavaliselt vähe raha, teevad nad enamasti taaskasutatud asju. «Nad otsivad, kuidas võimalikult odavalt teha midagi toredat. Sel aastalgi on palju taaskasutustooteid, näiteks ühed noored teevad vanadest lipsudest mobiilikotte, paberijääkidest tehakse näiteks lampe,» loetles Loor.

Paljud õpilased peavad ka koolis kohvikuid, kuid nemad laadale enamasti ei tule. «Ka teenuseid on tekkinud rohkem – õpiabi, Pärnumaalt tuleb üks firma, kus noored ennustavad ja teevad massaaži. On olnud ka ürituste korraldajaid, noorte vaba aja veetmise firmasid.»

Laadale tullakse eelkõige müüma ja raha teenima. «Aga see on hea võimalus ka teisi sõpru-konkurente näha. See on kindlasti kõige suurem üritus, kus õpilasfirmad koos. Arvestades, et tulevad ka välisfirmad, on see ka võimalus rahvusvahelisi suhteid luua,» sõnas Loor.

Õpilasfirmadel pikka ajalugu ei teki, nad on enamasti ühe-aastased. Neid luuakse ettevõtlusõppe programmi raames, mis alustab sügisel ja lõpetab kevadel koos õppeaastaga. «Kes on aktiivsemad, neil on võimalik teha järgmisel aastal rahvusvahelist õpilasfirmat, mille eesmärk on otsida partnereid välisriikidest ja nendega koostööd teha. Või teevad nad uue õpilasfirma mõnes hoopis teises valdkonnas või teise meeskonnaga,» rääkis Loor.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles