Mupo vallandatud asejuht räägib suu puhtaks

Risto Berendson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mupo vallandatud asejuhi Margo Reiska sõnul ei ole munitsipaalpolitseinikel kuuliveste üldse vaja.
Mupo vallandatud asejuhi Margo Reiska sõnul ei ole munitsipaalpolitseinikel kuuliveste üldse vaja. Foto: Mihkel Maripuu

Mupo endine asejuht, kriminaalpolitsei taustaga Margo Reiska räägib asutuse siseasjadest ja intriigidest.
 


Margo Reiska vastasseis munitsipaalpolitsei juhi, samuti politseitaustaga Monica Rannaga kujunes mehe väitel nii teravaks, et tema haiguslehel olles võttis Rand välja tema telefonikõnede eristused. Kuna haiguslehel olles maksis Reiska oma kõnede eest ise, lubab ta nüüd politseisse avalduse teha. «Mind huvitab, mis õigusega Rand kõneeristusi tegi,» ütleb ta.

Te vedasite mupo juhataja Monica Ranna alluvuses välja terve aasta.

No oodati sellist momenti, millest kinni hakata.

Võtame teie vallandamise peapõhjuse – et olete nädalavahetustel mupo autosid 81 korral kasutanud isiklikuks otstarbeks ja sõitnud 8500 kilomeetrit. Mis lugu see on?

See on absurdne jaburdus, mis on välja imetud selleks, et minust kiiremini vabaneda. Kas midagi loogilisemat või tõepärasemat ei olnud võtta? Autosid on mupos kasutanud paljud, madalamal ametikohal töötavad ametnikud on käinud spordivõistlustel. Paljud on tasumata jätnud. Eriti puudutab see jalgpallivõistlusi. Aasta alguses, kui Rand muposse tuli, määrati sõidukihüvitisi. Enamik osakonnajuhatajaid taotles hüvitist, mina ja üks osakonnajuhataja ei taotlenud.

Miks?

Mul oli mitu osakonda, mille tööd oli vaja kontrollida ja kohal käia. Oli vaja koostööd teha mitme ametiga. Sõitmist oli palju. Ma ei arvesta sinna hulka seminare või nõupidamisi. Jutt oli sellest, et ma kasutan ametisõidukit ja erasõidud kompenseerin. Seda olen siiani teinud.

Kuidas te tõestate, et olete oma erasõidud kinni maksnud?

Kui ma olin väljaspool tööaega ametisõidul, siis ei maksnud. Kui lõpetasin selle sõidu hilisõhtul, parkisin kodus maja ukse ees. See on, jah, otsekui erasõit. Kui olen linnast väljasõidul, olen autosse ise kütuse ostnud. Kõik kilometraaž klapib. See paistaks sealt välja – kui sa oled teinud erasõite, siis ei klapi kilometraaž kütusega. Ma ei ole seal midagi võltsinud.

Aga mööblivedu?

See oli ühe valge bussiga, ka korrapidaja digitabelis on kirjas, millist masinat keegi kasutas. Eravärvides masinate kasutajate hulka olin ka mina lisatud. Neid kasutasin ma siis, kui need olid vabad ja mul neid vaja oli. Kui oli tegemist oma sõiduga, siis ma selle kompenseerisin. See mööblivedu oli erasõit ja selle ma kompenseerisin.

Mis mööblivedu see oli? Endale?

Ei, tuttavale, üks kapp.

Kuidas see kompenseerimine välja nägi?

Ostsin ise kütuse ja tšeki edastasin ametisse. Tegelikult hakati neid kütusetšekke korjama alles sügisel. Varem neid ei korjatud.

Mida dokumentide võltsimise süüdistus sisaldab?

Ma panen käe südamele: mingisugust võltsimist pole olnud. Kui nad mõtlevad süsteemi, mille me ise sisse viisime – sõidukitesse raamatud, kuhu kirjutasime, kes sõidab. Et kui autoga midagi juhtub, oleks hea vaadata, kes enne sõitmas käis. Või kui auto on koristamata.
Eravärvides sõidukeid said nii kasutada need, kes autokompensatsiooni ei saanud.

Kes kompensatsiooni said, ei tohtinud neid üldse kasutada. See on arusaadav. See raamat ei olnud mingi dokument, vaid endale tekitatud märkmik, et oleks mingi info. Kui nägin seal, et keegi oli sõitnud, kuid polnud end sisse märkinud, siis küsisin korrapidajalt, kes käis. Kui inimese nime teada sain, siis kirjutasin sinna tema nime. Ma ei teinud mingit allkirja. Kui nad nüüd seda võltsimiseks peavad, siis tule taevas appi.

Mullu sai Tallinna finantsjuht Katrin Kendra teie käest kriitilise kirja.

Jah, paljud asjad ajendasid mind seda kirjutama ja siin oli teistegi ametnike mure.

Kirjast selgub, et Rannale meeldib väga jalgpall. Vähemalt ta soosib mupos sellega tegelemist. Sportimine on iseenesest ju hea.

See on tore, aga arusaamatu on, et soositakse ainult ühte ala. Ma ei usu, et ameti juhataja annab sõiduki ja korralduse tasuda sõidukulud seoses mõne korvpallivõistlusega. Ütleme nii: ameti raha eest kõik jalgpalliüritused läbi käia, samal ajal kui inspektoritel pole õiget riiet selga panna… Majandusinimestel ei lasta vorme osta, sest raha ei ole.

Kas mupol on tõesti jalgpalli fännisallid ja jalgpallivarustus?

See on üks arusaamatu asi – ametile osteti jalgpallivarustus. Täpset summat ei oska ma praegu öelda, kuid see ei ole kindlasti väike.

Mis jutt see on, et mupol pole raha ametivormide ostmiseks?

Sageli on näha, et iga päev välitingimustes töötavate ametnike vorm on kulunud, vana ja räbaldunud. Tihtipeale on siis öeldud, et meil ei ole asendust anda. Midagi üritatakse kombineerida, kuid öeldakse, et uusi tellida ei saa, sest raha pole.

Kirjas räägite mupole kuulivestide ostmisest. Palju neid veste on?

Algul taheti tellida kümme kuulivesti, ma naersin selle välja, meil ei oleks neid üldse vaja. Me ei ole politsei, vaid tavaline linnaamet. Selle vesti hind on väga karm. Kirjavahetus oli juhatajaga ja välijuhiga, kes arvas, et kaheksa või kuus vesti võiks olla. Lõpuks osteti neli vesti. Ma arvasin, et kui väga tahate, võtke siis paar tükki, aga mina ei sooviks neid üldse.

Millega seda põhjendati?

Suvel oli see rünnak kaitseministeeriumis ja üks mupo patrull pandi eemal liiklust reguleerima. Juhataja väitis siis, et analoogsetel juhtudel on ka mupol vaja kuuliveste. See oligi põhjendus.

Korralik kuulivest maksab vanas rahas vähemalt 10 000 krooni.

Minu teada maksis isegi rohkem. See oli väga suur summa, mis vestide peale läks.

Kirjas uurite mupo lillede ostmise kohta. Mis selles halba on, et lilled ostetakse ühest kohast?

Meid huvitas, kas linnas keegi üldse kontrollib, kui amet sõlmib lepinguid pisiettevõtetega. Kendra vastas, et see on teretulnud – ei pea kohe maksma, vaid saab kuu lõpus ülekande teha.

Aga kas see on normaalne, et mingit konkurssi ei korraldatud? Paar pakkumist oleks võinud võtta. Ma ei välista, et fiktiivselt on seda isegi tehtud, kuid teadaolevalt on see inimene, kellelt lilli tellitakse, Ranna tuttav. Seda infot on tulnud mitmest kohast.

Räägite mupos määratavatest preemiatest Ranna soosikutele?

Jah, keda ta soosib, need saavad preemiat, ja vastupidi.

600 eurot on erasektoris suur preemia. Millega neid põhjendati?

Mul oli siin Rannaga täiesti vastupidine arvamus. Alguses olime samal seisukohal – preemiat ei saa need, kes on jooksval aastal tööle tulnud või kellel on distsiplinaarkaristus. Ja ei saa needki, keda on just edutatud, sest nad on selle palgatõusu näol juba saanud. Rand palus mul premeerimiseks esitada maksimaalselt kaks osakonnajuhatajat. Mul oli seal kuus juhatajat, kellest viis on väga tublid. Ma ütlesin, et võiks kolme premeerida. Rand sellega nõus ei olnud.
Ütlesin, et siis ma jätan selle tema otsustada.

Mis oli imelik: inimene, kes oli üle-eelmisel aastal saanud osakonna juhiks ja tegi seda tööd väga tublisti, tegi ka teiste tööd, üle tööaja istus tööl – vaat see inimene ei saanud. Sai hoopis ametnik, kelle Rand poolest aastast tööle võttis. Ranna lähituttav. Ütleme, et kas just sõbranna, aga väga hea tuttav. Nad olid koos politseis. Talle maksti 600 eurot. Äsja välijuhiks edutamisega märgatava palgatõusu saanud inimene sai 400 eurot. Teised, kelle näitajad olid paremad, ei saanud midagi.

Rand tõigi endaga muposse kaasa mitu inimest. Mupo juristi näiteks.

Jah, jurist Indrek Kukk, kelle põhitöö on erafirmas. Mupos on üks jurist kohapeal, kuid Kukk käib läbi ainult vilksamisi ja tegeleb oma asjadega. Samas heideti Kalmer Filatovile (aasta tagasi töölt vabastatud mupo asejuht – toim) ette seda, et tal on ettevõte, mis ei toiminudki reaalselt, vaid seisis riiulil. Selle kallal hakati närima, aga Kukel lastakse rahulikult toimetada. Istub oma firmas ja kui aega saab, siis käib tööl. Ma ei hakka üldse kommenteerima statistikat, kui palju asju ta kohtus kaotanud on.

Olen kuulnud lugusid, kuidas mupo juht sahkerdab parkimistrahvidega. Kas see on linnalegend või vastab tõele?

Jah, minu käes on dokument, millest õigusorganid ei saa kindlasti mööda vaadata.

Millest te räägite?

Toome näite: minu tuttavale teeb keegi trahvi. Tuttav helistab mulle, et nii juhtus, mina kui ameti juhataja lähen asjaga tegeleva ametniku juurde ja ütlen, et seda trahvi ei tohi registrisse kanda ja see tuleb hävitada, tühistada, mida iganes.

Miks te ei ole selle infoga uurimisorganitesse pöördunud?

Ma loodan väga, et uurimisorganid sellest juba teavad.

Kas me räägime üksikjuhtumist?

Neid on rohkem.

Siiski, Rand ei ole jumal, ta allub abilinnapea Taavi Aasale, kas te linnajuhtide jutul olete käinud?

Ma olen kindel, et linna juhtkonnani on kõik need teemad jõudnud. Arusaamatu on, et linn pole midagi ette võtnud.

Inimlikult saan isegi aru, miks Rand teist vabaneda soovis. Kui ma ütlen, et teie jutt on kättemaks Rannale, siis mis te kostate?

Ei, see ei ole laim. Ma võin nüüd rahulikult rääkida, kuidas asjad mupos tegelikult käivad.

Kas mupos on suured sisepinged?

Väga suured. Sellest ei taha ametnikud lihtsalt rääkida.

Töölt vallandatuna olete neist nüüd lõpuks ju vaba.

Mis puudutab minu lahtilaskmist, siis reede õhtul kella viie ajal toodi mulle kümmekonna sentimeetri paksune distsiplinaarjuurdluse kokkuvõte. Seal oli kirjas, et dokumentide suhtes ootame teie seisukohta kolme kalendripäeva jooksul. Mulle ei antud isegi selleks aega. Ma vaatasin nädalavahetusel asju, et esmaspäeval vastata. Esmaspäeva hommikul olid nad ukse taga ja tutvustasid mulle ametist vabastamise käskkirja.

Kes seal ukse taga olid?

Rand koos Kukega. Ma ei saanud seda kolme päeva. See oli puhtalt fabritseeritud asi, et minust lahti saada. Mõtlemata sellest, et kui ma lähen kohtusse, siis ma võidan.

Kas te lähete kohtusse?

Kindlasti lähen. Ma tahan selle käskkirja tühistamist ja tööle ennistamist.

Kas vägisi töölolek...

Ei, ei. Hiljem ma loomulikult ei jääks sinna mingi valemiga. Aga mul on vaja seda protsessi. Ma võidan selle.

Linna politsei

Munitsipaalpolitsei

•    Loodi 2003. aastal päästeameti koosseisu.

•    Iseseisvaks ametiks sai 2007. aastal.

•    Hetkel 162 ametikohta.

•    2012. aasta eelarve 3 134 800 eurot.

•    2011. aasta eelarve 3 056 951 eurot.

•    Juht Monica Rand on endine Nõmme linnaosavalitsuse asevanem ja politseikonstaabel.

•    Eelmine juht Kaimo Järvik kaotas töökoha, kuna võttis kohtutäiturilt altkäemaksu.

allikas: PM

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles