Puuetega inimesed soovivad uue süsteemi edasilükkamist

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis/Scanpix

Tallinna linnajuhtide nõupidamisel puuetega inimeste esindajatega leiti, et püsiva töövõimetuse ja puude raskusastme tuvastamise riikliku süsteemi ümberkujundamine tuleks ajutiselt edasi lükata.

Kohtumisel osalenud puuetega inimeste esindajad kõnelesid ette kerkinud raskustest seoses uue seadusemuudatuse jõustumisega, teatas Raepress.

Sotsiaalministri 23. septembri määrusega kehtestatud ekspertiisitaotluse vorm püsiva töövõimetuse ekspertiisiks ja puude raskusastme määramiseks, mis oma mahult annab välja raamatu mõõdu, ei arvesta samas puuete spetsiifikat.

Nii pole selle täitmine vaimupuuete ja psüühikahäiretega inimestele jõukohane, ka puudub sellise küsimustiku puhul näiteks neerusiirdamise läbiteinutel võimalus puude saamiseks.

Samuti nõupidamisel osalenud osalenud Tallinna Arstide Liidu esindaja toonitas, et senini on ebaselged eri- ja perearstide ülesanded, samuti suureneva töökoormuse rahastamine.

Puuetega inimeste organisatsioonide esindajate ettepanek oli pikendada üleminekut uuele süsteemile, kuni pole arvestatud puudespetsiifikat ning tehtud vajalikke muudatusi taotluse vormi.

«Ehkki Maripuu tagasiastumine rahuldab ühiskondlikku õiglustunnet, ei too see probleemile lahendust,» ütles Tallinna abilinnapea Merike Martinson. «Pole olemas imeinimest ega võlukepikest, mis suudaks selle kiirustades käivitatud seadusemuudatuse praegu ellu viia ja parim lahendus oleks aeg maha võtta ning lihtsalt pikendada vana süsteemi kehtivust, nagu Tallinn seda ka teinud on.»

Tallinna linnavalitsus otsustas 23. detsembri istungil riikliku süsteemi mittekäivitamise tõttu teha Tallinnas puuetega inimestele vajalike soodustuste tagamiseks ajutised erandid.

Linnaosavalitsuste sotsiaalhoolekande osakonnad võimaldavad teha sõidusoodustust andvaid sissekandeid sertifitseerimiskeskuse andmebaasi, jätkata hooldajatoetuse maksmist ja invatransporditeenuse ja muude puude raskusastmest sõltuvate teenuste osutamist.

Abilinnapea Martinsoni, Tallinna sotsiaal- ja tervishoiuameti juhataja Vahur Keldrima ning peaspetsialisti Malle Ojamaa kohtumine Talinna Puuetega Inimeste Koja ühingute esindajatega oli ajendatud vajadusest välja selgitada uue riikliku süsteemi ümberkujundamisel tekkinud probleemid ning linna võimalused nende leevendamiseks.

Kohtumisel olid esindatud Tallinna ja Harjumaa Kurtide Ühing, psüühikahäiretega inimesi koondav MTÜ Elulõng, Põhja-Eesti Neeruhaigete Selts, MTÜ Tugiliisu, Eesti Seljaajusonga ja Vesihaigete Selts, Tallinna Harjumaa Kutsehaigete Ühing, Tallinna Liikumispuuetega Inimeste Ühing, Tallinna Invaspordiühing, Liikumispuudega Laste Tugiühing, Põhja-Eesti Pimedate Ühing, Tallinna Arengupuudega Inimeste Tugiühing, Põhja-Eesti Neeruhaigete Selts ja Sclerosis Multipleksi Tallinna Ühing.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles