Mupo vallandas asejuhi ametist

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margo Reiska kohtus.
Margo Reiska kohtus. Foto: Liis Treimann

Tallinna munitsipaalpolitsei amet lõpetas alates tänasest teenistussuhte ameti juhataja asetäitja Margo Reiskaga seoses tema  distsiplinaarsüüteoga. Lisaks joobes autojuhtimisele kahtlustab mupo Reiskat ametiautode loata kasutamises ning dokumentide võltsimises.

Monica Rand ütles Postimehele, et otsustas Reiskale määrata distsiplinaarkaristuse vääritu teo eest, mis seisneb selles, et Reiska juhtis 17. septembril sõidukit joobeseisundis, mis on vastuolus üldtunnustatud kõlblusnormidega ning mupo asejuhatajale esitatavate eetiliste nõuetega. Ranna sõnul on sellega diskrediteeritud Tallinna munitsipaalpolitseiametit ning Margo Reiskat kui ametnikku.

Samuti vabastas ta Reiska ametist teenistuskohustuste jämeda rikkumise eest, mis seisneb selles, et mees kasutas mupo kaht autot teenistusvälisel ajal, erahuvides ning juhataja luba omamata. Autot registreerimisnumbriga 530BFG kasutas ta mullu 16.-17. septembril ja teist sõidukit märgig 110MEJ ajavahemikus 17.- 18. septembril. See fakt tuvastati distsiplinaarmenetluse raames korraldatud revisjoni käigus.

«Reiska kasutas nimetatud kuupäevadel ametisõidukeid mitteametisõitudeks,» sõnas Rand. Tema sõnul kontrolliti revisjoni käigus ametisõidukite kasutamist 2011. aastal ning tuvastati, et Reiska on lubamatult kasutanud ametisõidukeid juba pikema perioodi jooksul.

Rand kinnitas, et kui politsei Reiska 17. septembril kinni pidas ning joobes juhtimise eest menetlust alustas, kasutas mees samuti üht munitsipaalameti autot.

Sellega tekitatud kahju kohta valmistab amet ette tsiviilnõuet.

Lisaks tuvastati revisjoni käigus suuremahuline andmete ja dokumentide võltsimine, milles kahtlustatakse samuti Reiskat. «Revisjoni tulemusena on tuvastatud, et ameti mootorsõidukite väljastamise päevikusse on kantud ametnike nimed ja ametnike allkirjadele mitte vastavad allkirjad sõitude kohta, mida eelviidatud ametnikud väidavad end mitte sooritanud olevat,» täpsustas Rand.

«Samuti kinnitavad vastavad ametnikud, et dokumenti kantud allkirjad ei kuulu neile. Mootorsõidukite positsioneerimisseadmete andmetele tuginedes võib eeldada, et vastavad mootorsõidukid on võtnud ja nendega sõidud sooritanud Margo Reiska,» lisas ta. Manipuleeritud oli ka mootorsõidukitele paigutatud positsioneerimisseadmega.

Dokumentide võltsimise uurimiseks esitas munitsipaalpolitseiamet 3. veebruaril politseisse avalduse kriminaalmenetluse alustamiseks.

Kohtuvaidlus lükkus taas edasi

Täna pidi Harju maakohtus jätkuma ka kohtuistung Reiska vaidluses talle alkoholijoobes sõidukijuhtimise eest määratud karistuse üle. Kuna aga oluline tunnistaja oli raskelt haigestunud, lükkas kohus istungi edasi ning määras järgmiseks istungi ajaks 23. aprill, ütles maakohtu pressiesindaja. Reiska oli kohtus kohal, ent puudus tunnistaja, kelle ütluste kuulamine kavas oli.

Politsei pidas mullu 17. septembri hilisõhtul Tallinnas Järvevana teel kinni auto, mille roolis olnud munitsipaalpolitsei juhataja asetäitja Margo Reiska oli väidetavalt alkoholi tarvitanud. Reiska vaidlustas politsei esialgse otsuse, mille peale esitas politsei täiendavalt tõendeid. Mupo asejuht ei nõustunud ka sellega ning viis vaidluse kohtusse. Reiska on seisukohal, et ta polnud autorooli istudes alkoholi tarbinud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles