Kunstiakadeemias esinenud haridusminister sai solvava anonüümkirja

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haridus- ja teadusminister Jaak Aaviksoo esinemise vastu Eesti Kunstiakadeemia korraldatud konverentsil oli nii suur huvi, et kõik soovijad ei mahtunud saali ära.
Haridus- ja teadusminister Jaak Aaviksoo esinemise vastu Eesti Kunstiakadeemia korraldatud konverentsil oli nii suur huvi, et kõik soovijad ei mahtunud saali ära. Foto: Liis Treimann

Nendel, kes lootsid eile Eesti Kunstiakadeemias toimunud kunstihariduskonverentsil esinenud haridusminister Jaak Aaviksoolt kuulda midagi positiivset EKA uue õppehoone ehituse kohta, pidid pettuma. Kõigele lisaks saadeti ministrile tema esinemise ajal anonüümne solvang.


Aaviksoo kinnitas oma sõnavõtus, et kunstiharidus ei kao Eestis kuskile. «Omalt poolt olen öelnud mitte ainult seda, et kunstiharidus Eestis ei kao, peab jätkuma. Ja mitte ainult seda, et kunstiharidusel peab olema kodu, vaid ka seda, et Eesti Kunstiakadeemial peab olema kodu. Niisugune kodu, nagu meil kõigil siin Eestis. Vastavalt meie unistustele, ootustele ja vastavuses meie võimalustega. Need ootused ja lootused viiakse vastavusse tegeliku eluga. Väljendagu neid siis ametimehed või oma põhiseaduslike õiguste eest seisvad naabrid, plakatitega üliõpilased, ambitsioonikad professorid või kes iganes. Omalt poolt olen valmis sellele kaasa aitama,» andis minister kuulajatele lootust.

Hiljem kuulajate küsimustele vastates Aaviksoo toon muutus. EKA uue õppehoone ehituse alustamist takistava naabermaja sundvõõrandamisest rääkides ütles minister: «Siin ma jään teiega väga põhimõtteliselt erinevale seisukohale. Mul on hea meel, et Eesti kodanikel on võimalik saada kaitset oma huvidele kohtulikus korras. Ja ükskõik kui ebaõiglane see vaatenurk ka ei tundu, aga üleskutsed jõu kasutamisele mis iganes vormis ei ole lahendus. /.../Tõsi, riigil on olemas seaduslikud instrumendid niisuguste tülide lahendamiseks. Aga selleks peab olema kindel veendumus, et see on ainus ja viimane probleemi lahendus. Täna, tunnistame, niisugust veendumust avalikkuses ei ole. Sellel on omad põhjused, ja ärme alahindame neid põhjuseid.»

Aaviksoo esinemise ajal tõi valges pluusis tütarlaps talle kandikul ühe kirja ning kohtumise lõpus seda avades ministri näoilme muutus. «Lõpetuseks tahaksin veel midagi öelda. See tahtmine ei olnud mul siia tulles kaasas. Selle tahtmise tõi mulle üks kena tütarlaps, kes andis mulle kandikul üle ühe ettepaneku, mille ma nüüd lahke käega teie väljakupoolele tagasi põrgatan. See puudutab Kunstiakadeemiat ja tema uut maja. See häppening, mille eelmine rektor peaaegu kümme aastat tagasi käima pani, käib siiamaani edasi. Nii et kes iganes teile minu kaudu selle sõnumi saatis, olgu see teile nüüd lahkesti tagasi põrgatatud: vähem möla, pikem samm!» Kes iganes selle ka saatnud oli, aga saalis istunud EKA rektor Signe Kivi ja teised õppejõud olid sellest vahejuhtumist silmnähtavalt ebameeldivalt üllatatud.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles