Andmekaitse uurib maksuvabastuse andmete lekkimist

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ants Liigus

Andmekaitse inspektsioon algatas eile avalikuks saanud maamaksuvabastuse saajate andmete lekkimise kohta küll menetluse, kuid midagi katastroofilist selles esialgsel hinnangul ei ole.


«Juurdepääsupiiranguga avaliku teabe leke asutuste dokumendiregistrite ja asjaajamissüsteemide kaudu on kahetsusväärne. Kui leke on suletud, siis ettekirjutuse tegemiseks enam põhjust ei ole. Kuid isikuid, kes lohakuse ja hooletuse tõttu lekke põhjustasid, võib oodata väärteokaristusena rahatrahv kuni 1200 eurot,» teatas inspektsiooni järelevalveosakonna nõunik Silver Sarapuu.

Ta lisas, et õnneks ei ole antud asjas lekkinud tundlikku teavet – põhiliselt on tegemist kinnistusraamatu avalike andmetega: kinnistu omaniku nimi, isikukood, kinnistu aadress ja pindala.

«Lekkinud teabe väärkasutamine võib olla karistatav, aga see sõltub sellest, mida nende isikuandmetega tehakse. Kui mõni ettevõte koostab neist endale kliendinimistu ja asub reklaami saatma, siis on see ebaseaduslik ja seda võib karistada kuni 32 000 euro suuruse trahviga. Kui eraisik selle andmestiku lihtsalt endale arvutisse kopeeris ning ei edasta ega kasuta näiteks ärilistel eesmärkidel, siis see ei ole karistatav,» selgitas Sarapuu.

Postimehe lugeja avastas eile oma pereliikme nime guugeldades, et internetis on avalikult kättesaadavad kümnete tuhandete maamaksuvabastuse saanud tallinlaste nimed, isikukoodid, aadressid, kruntide pindalad ning maksuvabastuse summad. Pärast Postimehe teadet linnavalitsus kõrvaldas vea ning eile õhtuks ei olnud andmeid enam ka Google’i puhvris näha.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles