Tarkvaraviga lasi veebi tuhandete maamaksust vabastatute andmed

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Google'i logo.
Google'i logo. Foto: SCANPIX

Tarkvaravea tõttu olid kui mitte kõigi, siis vähemalt 30 000 maamaksust vabastuse saanud tallinlase isikuandmed interneti kaudu kõikidele huvilistele kättesaadavad.


Postimehe poole pöördus murelik lugeja, kes oli oma pereliikme nime guugeldades sattunud failile, mis kandis nime «Maamaksuvabastuse andmine Kesklinna linnaosas» ning kus olid kirjas enam kui 13 000 kesklinna elaniku nimed, isikukoodid, maksustavate kruntide aadressid, kruntide pindalad ning maksuvabastuste summad.

Samamoodi guugeldades sai hõlpsasti kätte umbes 5000 Pirita ja 12 000 Nõmme elaniku vastavad andmed. Postimees andis asjast kohe teada linnavalitsusele ning paari tunni pärast polnud internetist enam võimalik neid andmeid leida. Tõsi küll, Google’i otsing näitas hiljemgi mõne üksiku inimese nime ja muid andmeid, kuid tuhandete inimeste nimedega faile polnud enam võimalik avada.

Tallinna linnasekretär Toomas Sepp tunnistas, et on toimunud kahetsusväärne eksitus, mille käigus asutusesiseseks kasutamiseks mõeldud dokumendi lisad jäid vastava märketa ning olid seetõttu avalikult kättesaadavad.

Sepp nõudis kohe selgitust linna dokumendihaldusega tegelevalt aktsiaseltsilt Andmevara. Sealt öeldi, et viga tekkis sellest, et tarkvara käsitles asutusesiseseks kasutamiseks mõeldud dokumentide eraldi asuvaid lisasid samamoodi kui tavaliste dokumentide lisasid. See tähendab, et dokumendile pandud juurdepääsupiirang ei laienenud sellega kaasas olevatele failidele.

«Tarkvara arendamise käigus pöörati küll suurt tähelepanu dokumentide endi kaitsmisele, aga dokumentide lisade kaitsmine on ilmselt jäänud tähelepanuta,» tõdes linnasekretär.

«Praegusel juhul puudutas see viga kõiki Exceli failidega edastatud nimekirju. Hetkel on need veebist kõrvaldatud ja ühtegi sellist faili pole enam võimalik avada. Aga otsingus on need andmed kuni puhvri tühjendamiseni kättesaadavad. Google’ile on saadetud palve, et nad puhvri tühjaks teeksid. See võib aega võtta kuni kaks päeva,» rääkis Sepp.

«Praegu on kõik abinõud kasutusele võetud. Esiteks need andmed ei ole enam nähtavad ja teiseks teeme kõik selleks, et Google ja teised otsingumootorid neid oma mälust kätte ei saaks,» lisas ta.

Kui kaua isikuandmed avalikult kättesaadavad olid, on praegu ebaselge. Maamaksuvabastuse andmise korraldused võeti vastu linnavalitsuse eelmisel istungil, 25. jaanuaril. Iga linnaosa kohta oli eraldi korraldus, mis erinevalt tavalistest istungi materjalidest ei olnud avalikkusele interneti kaudu kättesaadav. Igale korraldusele oli lisatud vähemalt üks Exceli fail vabastuse saajate nimedega, mis poleks samuti pidanud kõrvaliste isikute silma alla sattuma.

Isikuandmete kasutamise seaduslikkust jälgivast Andmekaitse Inspektsioonist ei õnnestunud tänase pärastlõuna jooksul juhtunu kohta kommentaari saada.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles