Sakslanna avastas Tallinnast ülihinnalise ikooni

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna vanalinn.
Tallinna vanalinn. Foto: Mihkel Maripuu

Tallinna antiigipoest umbes 150 000 krooniga ostetud ikoon varjas ülemaalitud 400 aasta vanust pühapilti. Saksamaal müüakse seda hetkel rohkem kui 6 miljoni krooni eest.

Ligi kolm aastat tagasi soetas jõukas Baden-Württembergis asuva ikoonigalerii omanik Renate Gerstenlauer Tallinna antiigiärist 150 000 krooni eest ikooni, mis kujutas haruldast motiivi Aadama ja Eeva loomisest, pattulangemisest ja väljaajamisest paradiisist, kirjutas Eesti Ekspress.

Juba 1980. aastatel Eesti antiigiärimehe Jaan Riisalo erakogusse sattunud ikooni lähemalt uurides, avastas naine selle pealmise maalikihi alt ligi 400-aastase üliharuldase ikoonimaali, millel oli kujutatud õigeusu pühakut õilsat röövlit Rah’d.

Naine lasi restauraatoril eemaldada kogu peamise värvikihi, et haruldane teos välja tuua ning avaldas ikoonist ja restaureerimisest ka raamatu.

Unikaalne ikoon on praegu välja pandud Müncheni nooblis hotellis Vier Jahreszeiten avatud ikooninäitusel ning ligi 6 miljoni krooni eest ka müügis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles