Tallinna kodutute öömajades kohti piisab

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodutud.
Kodutud. Foto: Peeter Langovits

Vaatamata külmale, mille eest inimesed meelsamini siseruumidesse varjuvad, pole Tallinna kodutute öömajades seni kohapuudust ette tulnud. Öömajad on linnavalitsuse korraldusega külmade möödumiseni avatud ka päevasel ajal.

Tallinnas osutatakse kodututele öömajateenust aadressil Alasi 8, kus on 60 kohta, Kopli 79 varjupaigas on 60 kohta vältimatuks abiks ja püsiva hooldusvajadusega lepingulistele klientidele. Novembris avati täiendavad öömajad kodututele aadressil Akadeemia tee 48 ja Merelahe tee 4 kokku 64 kohaga, mis katab praegused vajadused ööbimispaikade järele.

Erinevalt varasematest külmaperioodidest on kõikides öömajades siiani olnud vabu kohti, nii et lisamadratseid pole vaja läinud. Kõige kitsam on Kopli 79 varjupaigas, kus vältimatu abi kohad on täis. Sinna viis kiirabi nädalavahetusel ka ühe mehe, samuti vedas politsei laupäeval ja pühapäeval Merelahe tee öömajja neli inimest.

Linnavalitsuse poolt pakutud võimalust päevasel ajal ruumis viibida pole massiliselt kasutatud. «Laupäeval oli päeval Alasi öömajas 10 inimest, pühapäeval 8-10,» teatas öömaja haldava Tallinna hoolekande keskuse juht Imbi Eesmets. «Inimesed tulevad peamiselt kella 18-19 ajaks öömajja. Saavad seal teed, kuivleiba ja kiirmakarone.»

Tallinna abilinnapea Merike Martinsoni sõnul hoitakse öömajad päevasel ajal lahti kuni külmade möödumiseni, et kõigil, kes soovivad, oleks võimalik soojas olla. «See nõuab küll tööjõudu ja omakorda lisakulutusi, aga inimeludega ei saa riskida,» ütles Martinson.

Samas on ka neid, kes keelduvad minemast öömajja või varjupaika ning abilinnapea Martinson kutsub inimesi hoolivusele ja osavõtlikkusele, et teatada tänaval või üksildases paigas abitusse olukorda sattunust viivitamatult numbril 112.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles