Tasuta ühistranspordi rahvaküsitlus tuleb märtsis

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Linnavolikogu otsuse kohaselt tuleb Tallinnas märtsikuus linnaelanike küsitlus tasuta ühistranspordi teemal.

Tallinlastele on kavas esitada üks küsimus «Kas toetate tasuta ühistransporditeenusele üleminekut alates 2013. aastast Tallinna ühtse piletisüsteemi liinidel?» Nagu kinnitas abilinnapea Taavi Aas, saab linnavalitsusele tegevusjuhiseks jah- või ei-vastuste ülekaal.

Linnavõimu kavatsus pakkuda tallinlastele tasuta sõidu teenust on põhjustanud elavat arutelu, mis jätkus ka täna linnavolikogu saalis. Taavi Aas selgitas, et ligi 70 protsenti sõitudest on juba niikuinii kas osaliselt või täielikult soodustusega ning tasuta teenus suurendab tarbimist esialgu ehk kümnendiku võrra.

Priisõidu sotsiaalse põhjendusena tõi Aas esile kasvanud kulud eluasemele, toidule ja muule hädavajalikule. Sama oluline on tema sõnul ka keskkonnasääst. Linnapea Edgar Savisaar on öelnud, et tasuta sõit vähendaks autostumist, liiklusummikuid ja -õnnetusi, kulutaks vähem tänavaid, ent mis kõige tähtsam – suurendaks raskes majandusseisus perede sõiduvõimalusi.

Tallinna ekslinnapea ja visioonikoja liige Hardo Aasmäe on hinnanud kavatsust igati ratsionaalse ja uuendusmeelsena.

«Tasuta ühistranspordile kuulub tulevik,» leiab visionäär Aasmäe. «Peaksime vaatama asja Tallinnast laiemalt, Eestil on siin küll suurepärane võimalus eesrindlikkusega silma paista. Juba praegu maksab riik maakonnaliinidel umbes poole ühistranspordikuludest kinni. Linnade ja maakondade sisene ühistransport peaks olema tasuta üle Eesti ning seda tuleks rahastada üleriigilisest transpordimaksust.»

Ühistranspordile kuluvast rahast moodustab piletitulu alla 40 protsendi ja seega tuleks Tallinnal arvestuslikult leida tasuta sõidule üleminekuks täiendavalt ligikaudu 20 miljonit eurot. Seda loodetakse saada linna transpordiettevõtete liitmisest ning seni kanalisatsiooni ja veevärgi väljaehitamisele kulunud vahendite arvel.

Linnaelanikud saavad oma seisukoha öelda küsitlusel, mis viiakse läbi 19.−25. märtsini.

Täna otsustas linnavolikogu muuhulgas anda tasuta sõidu õiguse Tallinna bussi-, trammi- ja trolliliinidel kurtide Euroopa sisekergejõustiku meistrivõistlustel osalejatele 14.-18. märtsini.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles