Majaomanikele määratavad trahvid tõusevad mitukümmend korda

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Trahvide karmistamise üheks põhjuseks oli vanalinnas Aia tänaval asuv hooletusse jäetud ja korduvalt põlenud maja.
Trahvide karmistamise üheks põhjuseks oli vanalinnas Aia tänaval asuv hooletusse jäetud ja korduvalt põlenud maja. Foto: Uwe Gnadenteich

Tallinna volikogu esimees Toomas Vitsut andis menetlusse eelnõu, mis näeb ette ümbrusele ohtlike hoonete omanikele tehtavate trahvide määrade tõstmise mitmekümnekordseks.


Vitsuti sõnul on praegu füüsilisest isikust majaomanikule määratav kõrgeim rahatrahv 300 trahviühikut ehk 1200 eurot ja juriidilisele isikule määratav 32 000 eurot liiga madal, et motiveerida omanikke oma kinnisvara korras hoidma.

«Ainuüksi Tallinna kesklinnas on palju hooletusse jäetud ja inimestele ohtlikke kinnistuid, mille omanikke pole võimalik korrale kutsuda, sest võimalik trahvimäär on ülimadal. Mõni kinnisvaraomanik on koguni tahtnud viie aasta trahvi korraga ära maksta, et teda rahule jäetaks,» põhjendas linnavolikogu esimees, miks ta tahab trahve karmistada.

Eelnõu sisaldab ettepanekut vabariigi valitsusele muuta ehitusseadust ja karistusseadustikku ehitise omanike vastutuse suurendamise eesmärgil ning tõsta rahatrahvi ülemmäär füüsilisele isikule 12 500 trahviühikuni ehk kuni 50 000 euroni ja juriidilisele isikule kuni 100 000 euroni.

«Need oleksid kõrgeimad määrad, mida rakendatakse siis, kui pehmemad meetmed nagu näiteks ettekirjutused ja hoiatused ei ole mõjunud ja rikkumine jätkub,» selgitas Vitsut. «Kuid selge on see, et motiveeriv oleks selline trahv, millega võrreldes ei ole ehitise kordategemise maksumus võrreldamatult kallim. Lisaks on Tallinna kesklinna kinnistu rahaline, kultuuriline ja ajalooline väärtus nii kõrge, et trahvimäära tõstmine on igati õigustatud.»

Eelnõu kohaselt rakenduksid selles sisalduvad muudatused tuleva aasta algusest.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles