Sotsid: Keskerakond ei toeta valimissüsteemi õiglasemaks muutmist

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Juske.
Jaak Juske. Foto: Liis Treimann.

Sotsiaaldemokraadid on hämmingus keskerakondliku linnavalitsuse otsusest vaidlustada riigikohtus Tallinna volikogu valimissüsteemi, mis sotside hinnangul riigikogu poolt hiljuti õiglasemaks muudeti.

Tallinna sotsiaaldemokraatide esimehe Jaak Juske sõnul nõudis Keskerakonna esimees, Tallinna linnapea Edgar Savisaar riigikogult mullu novembris kiiremas korras pealinna volikogu valimiskorra põhiseadusega kooskõlla viimist, teatasid Tallinna sotsiaaldemokraadid.

Juske lisas, et riigikogu muutiski pealinna valimisüsteemi õiglasemaks ja tema hinnangul vastab sel sügisel valitava linnavolikogu koosseis selgelt tallinlaste tahtele.

«Valimiste võitja ei saa enam ülisuurt hulka boonushääli,» rõhutas Juske. «Tundub aga, et Keskerakond ei ole volikogu demokraatlikuma moodustumisega rahul ja taotleb riigikohtult endale kasuliku valimissüsteemi taastamist.»

Sotsiaaldemokraadid kutsuvad Keskerakonda üles lõpetama valimissüsteemiga mängimine ja usaldama 18. oktoobril tehtavat tallinlaste valikut.

Keskerakond kogus 2005. aastal 41 protsendi tallinlaste toetuse, sai aga seni kehtinud valimisseaduse kohaselt linnavolikogus koguni 51 protsenti kohtadest. Uus seadus jaotab linnaosadest pärast mandaatide jagamist ülejäävad hääled erakondadele ülelinnalise nimekirja alusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles