Pronkssõduri tagasitoomise taotlus jäi lõplikult rahuldamata

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pronkssõdur jääb ka edaspidi kaitseväekalmistule.
Pronkssõdur jääb ka edaspidi kaitseväekalmistule. Foto: Mihkel Maripuu

Tallinnas 1944. aastal hukkunud Punaarmee partorgi Ivan Sõssojevi tütarde kaebus taotlemaks pronkssõduri tagasiviimist endisesse asupaika Tallinnas Tõnismäel jäi lõplikult rahuldamata.


Riigikohus ei pidanud Ezmiralda Menšikova ja Svetlana Gnevaševa kaebust põhjendatuks ega võtnud seda arutusele. Sel põhjusel jäid jõusse varasemad kohtuotsused, millega nende kaebusi ei rahuldatud.

Sõssojevi tütred tahtsid, et kohus teeks valitsusele ettekirjutuse ning kohustaks kaitseväe kalmistule teisaldatud pronkssõduri tagasi Tõnismäele toimetama.

Kohtud leidsid, et Menšikoval ja Gnevaševal puudus kaebeõigus, sest nende isa Ivan Sõssojevi matmine Tallinnas Kaarli puiestee 13 asuvale alale ei ole tõendatud.

Seetõttu ei ole tõendatud ka sealt Sõssojevi säilmete väljakaevamine ja ümbermatmine kaitseväe kalmistule 2007. aasta kevadel.

Kohus nentis, et kuna Ivan Sõssojevi säilmeid Kaarli puiesteele maetute hulgas ei ole, ei riku valitsuse korraldused Menšikova ja Gnevaševa õigusi.

Valitsus tegi 2007. aasta 27. aprillil korralduse Tallinnas Tõnismäel asuvate säilmete ümbermatmise ja seal asunud hauatähise ehk pronkssõduri teisaldamise kohta.

Pronkssõduri teisaldamise ettevalmistamisest puhkesid 2007. aasta 26. aprilli õhtul massirahutused.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles