Naabermaja elanikud süüdistavad ehitajat omavolis

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sakala Residentsi haldusfirma esindaja Marten Soots, YIT Ehituse projektijuht Aigar Kristovald ja objektijuht Tarmo Mill.
Sakala Residentsi haldusfirma esindaja Marten Soots, YIT Ehituse projektijuht Aigar Kristovald ja objektijuht Tarmo Mill. Foto: Andres Haabu

YIT Ehitus alustab kohe-kohe Sakala tänava äärde jääva vana maja lammutamist, et asemele ehitada suurem korterelamu, kuid osa naabermaja elanikke süüdistab ehitajat omavolis ajutise juurdepääsutee rajamisel.

YIT Ehitus alustas paar päeva tagasi ettevalmistusi Sakala tänava äärde jääva Sakala 16a kahekorruselise puumaja lammutamiseks, mille käigus võeti maha tagumisel kinnistul asuva Sakala Residentsi aed ning eilsest suleti ka senine juurdepääsutee sellele majale. Tõsi, rajati ajutine pääs, millega aga naabrid rahul ei ole, sest see läheb üle nende seniste parkimiskohtade.

Täna hommikul käis kahe maja vahelisel alal vilgas tegevus ning vaidlus. Tõstukiga auto laadis peale mahavõetud puid, samas kõrval seisid aga YIT Ehituse ning Sakala Residentsi esindajad ning vaidlesid elavalt, kummal on õigus.

Nõusolekut pole antud

Sakala Residentsi haldusfirma esindaja Marten Soots väitis, et YIT Ehituse mehed on küll selgitanud oma plaane ja ajutise sissesõidutee rajamist, kuid Sakala Residentsi korteriomanikud ja haldaja ei ole ehitajale lõplikku nõusolekut veel andnud.

«Ma ütlesin siis neile, et me peame asja omavahel arutama ja parkimist uuesti korraldama, sest majas on elanikud ja parkimiskohad on kellelegi maha müüdud,» selgitas Soots. «Eile (teisipäeva – toim.) hommikul tulin kohale ja nägin üllatusega, et meie aed on juba maha võetud ning tööd käivad, kuigi meie kui naabrite nõusolekut ehitajal polnud.»

Sootsi sõnul võeti maha ka Sakala 16a krundile jäävad puud ning need jäid niimoodi vedelema, et Sakala Residentsi elanikud ei saanud teisipäeva hommikust alates enam oma autosid maja juurde parkida.

«Ajutine juurdepääs tehti nii, et võeti julmalt meie aed maha, kallati kruus asemele ja oligi kõik,» ütles Soots. «Tehakse, mida tahetakse, ilma meie nõusolekuta. Ei peeta vajalikuks meie maa peal töötamiseks meiega kokku leppida.»

Sakala Residentsis on osade korterite omanikud itaallased ning nad ei saa Sootsi väitel aru, kuidas Eestis võib nii toimida, et keegi lihtsalt tuleb sinu maa peale ja alustab seal mingite töödega.

YIT Ehituse projektijuht Aigar Kristovald kinnitas kohapeal, et firmal on ehitusluba olemas Sakala 16a maja lammutamiseks ja uue kuuekorruselise hoone ehitamiseks. Ta lisas, et senine juurdepääs tagumisele krundile ehk Sakala Residentsi juurde tuli paratamatult ajutiselt kinni panna, sest muidu ei saaks ehitada.

Selgitusi on jagatud

«Me oleme isegi linnalt maad rentinud, et oleks võimalik ajutine juurdepääs rajada,» lisas Kristovald. «Sakala 16 maja osade omanikega oleme neli kuud asju ajanud ja läbi rääkinud, kuid ikka ei ole nad suutnud meiega kokkuleppele jõuda.» Ta lisas, et asjaõigusseaduse järgi tuleb ajutine juurdepääs tagada ning seda on ka tehtud.

«Kui YIT Ehitus teeb nii, et nad peavad neli kuud läbirääkimsi, aga ei ole kokkuleppele jõudnud ning tulevad jõuga peale, siis see ongi nende seisukoht,» ütles Soots omalt poolt vastu.

Postimehe küsimustele vastates teatas YIT Ehitus, et Sakala 16 maja seitsme korteri omanikfirma Intec Holding juhatuse liige on andnud juba 10. oktoobril 2011 kirjaliku kooskõlastuse tehtavatele töödele. Kohtutud või elektron- ja tähitud kirjade teel on suheldud enamiku korteriomanike või nende esindajatega. 19. jaanuaril toimus aga kohtumine, kus YIT Ehituse esindajad selgitasid kõiki tegevusi ja tähtaegu.

Soots mainis, et ehitaja praegune tegevus tekitab Sakala Residentsile kindlasti mingit kahju, sest seal elavad mõned kliendid, kes maksavad ruumide eest soolast hinda. Kui nad ei saa enam oma autosid maja juurde parkida, siis võivad nad lihtsalt kuhugi mujale kolida.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles