Linnavõim kaebab Tallinna valimissüsteemi riigikohtusse

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valijad ja nende lapsed kolm aastat tagasi Pirital valimisjaoskonna number 116 juures.
Valijad ja nende lapsed kolm aastat tagasi Pirital valimisjaoskonna number 116 juures. Foto: Raigo Pajula

Tallinna linnavalitsus kavatseb riigikohtusse kaevata hiljuti riigikogus heaks kiidetud Tallinna uue valimissüsteemi, et kaotada 79-liikmeline volikogu ja muuta mandaatide jaotamise viisi.

Vastava otsuse kavatseb linnavalitsus heaks kiita oma homsel istungil ning seda peab lõplikuks riigikohtusse minekuks toetama ka volikogu. Kuna Keskerakond on linnas ainuvõimul, on otsuse heakskiit linnavolikogu poolt pärast linnavalitsusest toetuse saamist ülimalt tõenäoline.

Linnavalitsus viitab oma otsuses sellele, et praegune valimissüsteem ei taga olukorda, kus erinevates linnaosades elavate valijate hääl oleks võrdne.

Nii näiteks on piritalase hääl palju tugevam kui lasnamäelase hääl ning see on tingitud asjolust, et Pirital elavate valijate arv on Lasnamäel elavate valijate arvust palju väiksem, kuid jagamisele minevate mandaatide arvu vahe kahes linnaosas pole samaväärne.

Samale probleemile juhtis eelmisel aastal tähelepanu ka õiguskantsler Indrek Teder, kelle ettepanekul muutis riigikogu aasta lõpus ka Tallinna valimissüsteemi. Tederi hinnangul polnud Tallinnas kehtiv valimissüsteem põhiseadusega kooskõlas.

Parlament suurendas linnavolikogu liikmete arvu 79-le ja muutis veidi mandaatide jaotamise korda, kuid jättis jõusse põhimõtte, et linnavolikogu valimiste ajal on valimisringkondadeks linnaosad ning et väiksemates linnaosades on valijate häälel suurem kaal.

Riigikogu põhjendas seda sellega, et väiksemate linnaosade elanike, nagu näiteks piritalaste, hääl ei kaotaks mõjuvõimu. Keskerakondlased avaldasid parlamendis eelnõule ka ägedat vastuseisu.

Linnajuhid märgivad oma otsuses, et riigikogu ei kaotanud seadust muutes ära vastuolu põhiseadusega. Linn kavatseb nüüd riigikohtus vaidlustada 79-liikmelise volikogu, valimisringkondade sidumise linnaosadega ning mandaatide erijaotuse.

Linnavõim taotleb, et nii piritalase kui ka lasnamäelase hääl oleks võrdne. Seda saaks tagada näiteks järgmistel viisidel - kas jagada mandaadid linnaosade vahel vastavalt linnaosa elanike arvule või moodustada kogu Tallinnast üks valimisringkond.

Samuti märgivad linnajuhid oma otsuses, et häälte jaotumine Tallinna valimisringkondade vahel toob praegu kaasa vähemusrahvuste poliitilise esindatuse alaväärtustamise ja valimisõiguse teostamisel diskrimineerimise rahvuse alusel.

Keskerakonna esimees Edgar Savisaar on reeglina alati kandideerinud Lasnamäel, kus ta on saavutanud suure toetuse. Lasnamäe paistab võrreldes teiste linnaosadega silma suure venelaste arvuga.

Keskerakond on küll valimistel olnud populaarne kõigis linnaosades, kuid nende suure edu tagab ikkagi tohutu ülekaal Lasnamäel ja Põhja-Tallinnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles