Lapsed satuvad kuriteoohvriks pigem koolis kui linnatänaval

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politseil tuleb aeg-ajalt lahutada ka kaklevaid koolinoori.
Politseil tuleb aeg-ajalt lahutada ka kaklevaid koolinoori. Foto: Toomas Huik/Postimees

Kuritegevuse statistika andmetel on Tallinna ja Harjumaa lastel suurem võimalus langeda kuriteoohvriks koolis kui linnatänavail. Alaealiste jaoks on kõige ohtlikumad linnaosad Lasnamäe ja kesklinn.

Möödunud aastal langes Tallinnas ja Harjumaal kuritegude ohvriks ligi 684 alaealist ja Põhja prefektuuri noorsooteenistuse vanema Vitali Matvejevi sõnul võib laias laastus öelda, et peamiselt oli tegu kas varguste või füüsilise vägivallaga.

Füüsilise vägivalla tõttu pöördus politsei poole pea 247 last ja suur osa neist juhtumitest on seotud koolivägivallaga. «Kahjuks ei kipu koolivägivalla juhtumite arv viimastel aastal langema,» tõdes noorsooteenistuse vanem Vitali Matvejev.

Põhja prefektuuri ennetusteenistuse vanemkommisaar Kristel-Liis Kaunismaa sõnul on lastel juhusliku vägivalla ohvriks langemise tõenäosus väike. Ka tänaval puhkenud kakluse puhul on tavapärane see, et lapsed tunnevad teineteist.

Telefone varastatakse ennekõike poistelt

Varguse tõttu jäi mullu oma varast ilma 250 last ning pea kahel kolmandikul puhkudest pandi vargus toime koolimajas. Vanemkommisaar Kaunismaa sõnul langevad varguse ohvriks rohkem poisid kui tüdrukud. «Kui usutakse, et varastatakse väiksematelt lastelt, siis mobiili ja rahakoti varguste puhul on kannatanuteks pigem põhikoolis käijad,» rääkis Kaunismaa. Ta lisas, et ilmselt on asi selles, et väiksemate laste telefonid pole väga võimsad ning ka raha ei kanta palju kaasas.

Peamiselt toimuvad vargused klassides ja riietusruumides. «Vahel piisab ka mõnest minutist, mil väärtesemed, nagu mobiiltelefon või rahakott on silma alt ära, et neist ilma jääda,» nentis Matvejev.

Kolmas koht, kus lapsed oma telefonist ilma jäävad, on ühistransport. Kaunismaa sõnul näitavad lapsed sageli ise kurikaelala telefoni asukoha kätte. «Laps räägib bussis ja paneb siis telefoni taskusse ning siis on vargale sisuliselt selle koht kätte näidatud,» tõdes Kaunismaa. Ka kipuvad lapsed telefoni hoidma seljakoti välistaskus, kust seda on mugav kätte saada nii omanikul kui ka vargal.

Ohtlikumad kohad on kesklinn ja Lasnamäe

Politseinike kinnitusel ei saa öelda, et mõni pealinna osa oleks teistest alaealiste jaoks ohtlikum. «Kuriteod toimuvad ikkagi seal, kus on inimesed,» sõnas Matvejev. Samas torkab tema sõnul statistikat vaadates silma kaks linnaosa, kus kannatanud alaealisi oli teistega võrreldes oluliselt enam. Need on kesklinn ja Lasnamäe. «Viimase puhul võib põhjusena märkida linnaosaelanike suure arvu (ligi 116 000). Kesklinn oma suurte kaubanduskeskustega tõmbab aga ligi sadu noori, kes kipuvad pärast kooli oma vaba aega keskustes veetma,» selgitas Matvejev.

Millistesse koolidesse politseil pealinnas enim asja on, ei soostunud Kaunismaa rääkima. Ta selgitas, et pigem näitab kooli valmisolek neid kohale kutsuda seda, et kool tunnistab probleemi ja soovib sellega tegelda. Samas on politseinikud oma töös kogenud ka seda, et kooli nö hea maine nimel püütakse mõni vahejuhtum maha vaikida.

Kui mullu sügisel levisid meedias kuulujutud võimalikust Tallinna kesklinnas liikuvast nö kommionust, siis Kaunismaa sõnul on lastel kordi suurem tõenäosus langeda internetis tegutseva pedofiili ohvriks.
«Lapsed on netis täiesti üksi ja kui tänaval on veel keegi nende juures, siis seal ei ole kedagi,» tõdes vanemkommisaar. Ta lisas, et on täiesti uskumatu, kui paljud 12- või 13-aastastest tüdrukutest on nõus minema netis kohatud võhivõõra inimesega kohtuma.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles