Tallinna Sadam unistab vaateratta rajamisest

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Admiraliteedi bassein.
Admiraliteedi bassein. Foto: Priit Simson

Tallinna Sadamal on mõte rajada Admiraliteedi basseini äärde kuni 60 meetri kõrgune vaateratas, et laevadelt tulnud turistid saaksid juba sadamas ülevaate Tallinna vanalinnast.

Tallinna Sadama avalike suhete juht Sven Ratassepp kinnitas, et vaateratta rajamise mõte on tõesti olemas, kuid vaid idee tasandil ning midagi konkreetset veel paika pandud pole.

Ta lisas, et ettevõttel on kavas Admiraliteedi basseini ümbrus kujundada selliseks, et turistidel oleks kohe laevalt maha tulles seal huvitav ja mõnus olla. Osa reisijaid on sellised, kes ei tahagi kaugele minna ning nemad saaksid sadama läheduses meeldivalt aega viita.

Ratassepp ütles, et juba eelmisel aastal ehitas Tallinna Sadam Admiraliteedi basseini kõrvale suveks väikese restorani. Firmal on kaks arenduskava – lühi- ja pikaajaline. Lühiajalise kava teokstegemine jätkub kindlasti tänavu, kuid ta ei osanud veel väga konkreetseid samme nimetada. Pikaajalise plaaniga jõutakse aga lõpuni võibolla 10 – 20 aasta pärast.

Tallinna kultuuriväärtuste ameti muinsuskaitse osakonna juhataja Boris Duboviku sõnul olid Tallinna Sadama esindajad vaateratta rajamise plaanist ka temale rääkimas käinud.

«Niisugust asja ei saa kindlasti lubada, sest vaateratas jääks Piritalt või Russalka juurest vaadates otse vanalinna silueti ette,» ütles Dubovik.

Ta lisas, et 60 meetrit on sama kõrge kui Oleviste kiriku kiviosa. See väide, et vaateratas on hõre, ei kannata samuti kriitikat, sest ratas segaks igal juhul vaadet vanalinnale.

Duboviku sõnul ei ole Tallinna Sadama vaateratta rajamise soov sugugi uus idee. Esimesena olid sellega aastaid tagasi välja ärimehed, kes tahtsid niisuguse ratta paigutada Väike-Rannavärava bastioni ette murule. Muinsuskaitsjatelt nad selleks luba ei saanud.

«Iseenesest on see ju magus koht – bussid kruiisilaevadelt tulevate turistidega peatuvad ju kõik otse seal kõrval ning inimesed saaksid kohe vaaterattale minna,» mainis Dubovik.

Järgmine ettepanek vaateratta rajamiseks tehti seoses Tallinna kui kultuuripealinna projektiga. Duboviku sõnul taheti siis ratas paigutada linnahalli kõrvale.

«Seekord andsime alla ning lubasime vaateratta linnahalli kõrvale panna, kuid ainult üheks aastaks,» märkis Dubovik. «Kuid see asi jäigi tegemata.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles