Töökoja omanik vaidleb linnaosavalitsusega maksu üle

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaidlusalune teabetahvel Purde tänava ja Narva maantee nurgal.
Vaidlusalune teabetahvel Purde tänava ja Narva maantee nurgal. Foto: Andres Haabu

Lasnamäe ja Pirita linnaosa piiri läheduses asuva autoremonitöökoja omanik ei suuda mõista, miks ta peab oma infotahvli ja liiklusmärgi eest Lasnamäe linnaosavalitsusele veel mingit maksu maksma, kui ta reklaamimaksu on nagunii kogu aeg tasunud.

AS Jäärak autoremonditöökoda asub Purde tupiktänavas ning et kliendid koha üles leiaksid, lasi ettevõtte omanik Jaan Jaago 2006. aastal paigaldada Purde tänava ja Narva maantee nurgale teabetahvli. Sellele on peale firma nime ja logo pandud üles ka autoremonditöökoda kujutav liiklusmärk ning veel viit, millel on tupiktänavas asuva kolme krundi aadressid.

Jaago ütles, et maksis oma rahast kinni infotahvli valmistamise ja paigalduse AS Signaal poolt ning sai vajalikud kooskõlastused nii Pirita linnaosavalitsuselt kui transpordiametilt.

Teabetahvel kolis Piritalt Lasnamäele

«Pärast maa-ameti täpsemate kaartide kasutuselevõttu Tallinnas tuli aga välja, et infotahvel asub paari meetri jagu hoopis Lasnamäe linnaosavalitsuse territooriumil, mitte Pirital,» selgitas Jaago. «Nüüd nõuabki linnaosa minult tahvli eest iga kuu 32 eurot, aga mina ei saa küll aru, mis maks see on. Reklaamimaksu olen ju kogu aeg tasunud. Mulle öeldakse, et tahvel on ebaseaduslik, kuigi mul on kõik kooskõlastused olemas.»

Jaago ei saa aru ka sellest, miks ainult temalt tahetakse mingit maksu sisse kasseerida, kui teabetahvlil on peale tema töökoja märgitud veel kahe krundi aadressid, millest ühel ehitatakse praegu Tallinna laste asenduskodu.

Lasnamäe linnaosavalitsuse linnamajanduse osakonna juhataja Vello Karu selgitas, et linnavolikogu 17. juuni 2010 aasta määrusega on kinnitatud reklaami või teabe eksponeerimiseks ehitise pinna kasutusse andmise kord. Selle järgi on linnaosavalitsuse pädevuses sõlmida reklaami või teabetahvli omanikuga üürileping linnale kuuluva ehitise pinna kasutusse andmiseks.

16. detsembrist 2011 ongi pärit Lasnamäe linnaosa vanema korraldus sõlmida Jäärakuga selline üürileping. Jaago ei ole siiani seda lepingut allkirjastanud.

Ta vastas tänavu jaanuari alguses Lasnamäe linnaosavalitsusele, et linnavolikogu 17. juuni 2010 aasta määruses on punkt, mis võimaldab põhjendatud avaliku huvi korral anda ehitise pind otsustuskorras tasuta kasutusse. Ta viitas asjaolule, et teabetahvlil on ka tulevase laste turvakodu aadress. Pealegi on tegemist tupiktänavaga, mille majade kohta peaks teave väljas olema.

Avaliku huviga tegemist pole

Karu sõnul ei ole antud juhul tegemist mingi avaliku huviga, sest teabetahvlil on kõige kõrgemal kohal AS Jäärak nimi ja logo ning firma asukohta näitav nool, seega on tegemist Jääraku isikliku huviga.

«See, et nad on maksnud linna ettevõtlusametile reklaamimaksu, on üks asi, meie võtame linnale kuuluva ehitise pinna eest üüri,» rõhutas Karu. «Need on kaks erinevat asja. Kui aga inimene ei taha aru saada, siis ma ei oska rohkem midagi öelda.»

Karu lisas, et Jääraku omanikuga on selles küsimuses asju aetud juba eelmise aasta 7. oktoobrist alates, kuid pole tulemusteni jõutud. Küsimus on lihtsalt selles, et Jaago peab ülespandud teabetahvli seadustama. Kui ta üürilepingut alla ei kirjuta, hakkab ebaseaduslikult paigaldatud teabetahviga tegelema mupo. Kuna konstruktsiooni paigaldamist ei ole linnaosavalitsusega kooskõlastatud, siis on eiratud ka Tallinna heakorra eeskirja.

Karu mainis ka seda, et sildid tänava nimega võib paigaldada valgustusposti külge, kui see asub tänavale sissesõidu juures. Purde tänava nurgal niisugune post ka on ning eraldi konstruktsiooni polegi vaja.

Pirita linnaosavanem Tiit Terik kinnitas, et linnaosa arhitekt kooskõlastas Purde tänava teabetahvli 2005. aasta novembris, kuna tol ajal asus tahvel Pirita territooriumil. Kirjas on Jaagole ka teada antud, et ta peab tahvli eest maksma iga kuu 500 krooni ehk praeguses rahas 32 eurot. Kahjuks ei ole ta seda raha maksnud.

Terik rõhutas, et kuna praeguse kaardi järgi jääb teabetahvel tõesti Lasnamäele, siis peab Jaago selle kooskõlastama sealse linnaosavalitsusega ning ka üüri sinna tasuma.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles