Kadrioru kohviku rentnik võitleb oma õiguste eest

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Park Cafe Kadriorus avatakse taas homme.
Park Cafe Kadriorus avatakse taas homme. Foto: Liis Treimann

Kadriorus Luige tiigi läheduses asuva väikese kohviku Park Cafe senine rentnik kaebas kohtusse uue rendikonkursi tulemused, kuna ei pea neid õiglaseks.

Kohvikut pidanud OÜ Chocoholik oleks pidanud selle nädala esmaspäeval ruumid ära andma, kuid firma kaebas jaanuari algul selgeks saanud rendikonkursi tulemused kohtusse ja palus esmast õiguskaitset ning selle ka sai. See tähendab, et Chocoholik avab homme taas oma kohviku uksed.

Chocoholiku ühe omaniku Ingrid Talgre sõnul ei ole tal midagi selle vastu, kui konkursi keegi teine võidab, kuid tulemused peavad olema selged ja kõigile üheselt mõistetavad. Tema sõnul on praegu nii, et konkursi võitnud firma Savello ei vasta esitatud tingimustele.

«Praegu on inimestele jäänud vale mulje, et kuna me ei võitnud, siis nüüd ajame kiusu,» ütles Talgre. «Tegelikult ei ole see nii. Me tahame lihtsalt, et võitja oleks seda võitu väärt. Tingimused peavad kehtima kõigile osalejatele ühtemoodi, mitte ainult osadele.»

Ta lisas, et võitnud firma Savello ei tegele otseselt toitlustamisega, konkursi tingimustes oli aga kirjas, et osalejatel peab olema toitlustusalane kogemus. Konkursi korraldamisel on väidetavalt formaalsete asjade osas muidki möödalaskmisi.

Talgre mainis, et kohtu poole pöördumise üks põhjus oli ka selles, et kohviku kliendid lausa nõudsid seda, sest nad tahavad meeldivas ja hubases Viini-pärases kohvikus ka edaspidi käia.

«Me oleme püüdnud Kadriorgu midagi teistsugust luua, killukese rohkem Euroopat sinna tuua,» rõhutas Talgre.

Ta lisas, et firma on sellesse majja viie aasta jooksul kohviku päris nullist üles ehitanud. Seega on ka piisavalt palju raha kulutatud. Praegu on maja puidust ülemine osa aga viletsas seisus ning vajab põhjalikku remonti ja soojustamist. Chocoholik oleks nõus seda tegema, konkursi tingimustes oli ka vastav investeerimisnõue.

Kohvikuruumide üürikonkursi võitnud OÜ Savello omanikele kuulub ka restoran Troika Raekoja platsil. Firma juhataja Julia Teemus kinnitas Postimehele, et see ei tähenda sugugi, et Kadriorgu tuleb teine Troika restoran või midagi venepärast. Firmal on ikka kavas sinna tavapärane kohvik kujundada.

«Ei ole vaja karta, et me sinna Troika-2 teeme, jätkame ikka kohvikutraditsioone, nagu need seal on kogu aeg olnud,» kinnitas Teemus. «Ka mingit restorani sinna ei tule, ikka koogid ja kohv. Me ei hakka lõhkuma asja, mis toimib.»

Detsembris üürikonkursi korraldanud Tallinna kommunaalameti juhataja asetäitja Tarmo Sulg mainis, et konkursile laekus neli pakkumist. Senise rentnikuga kehtis leping viie aasta peale, kuid seekord otsustati rendileping sõlmida 10 aastaks. Põhjus on selles, et konkursi tingimustes oli vähemalt 100 000 euro suurune investeerimiskohustus maja teise korruse ja katuse remondiks.

Sulg mainis, et konkursi tingimustes oli kokku kolm kriteeriumi, mille alusel võitja selgitati, kuid määravaks sai rendihind ning Savello pakkus kõige kõrgema hinna. Peale selle kaaluti ka pakkujate varasemat kogemust toitlustamise alal ning kohviku kontseptsiooni.

Sule sõnul uuel rentnikul päris vabalt tegutseda ei lasta, Kadrioru parki sobiv kohvik peab seal igal juhul ka edaspidi olema. Savello pakutud kontseptsioon oli natuke kantud ka Peeter I temaatikast. Mingit erilist venepärast kohvikut aga kommunaalamet teha ei luba.

Kui poleks tulnud esmase õiguskaitse määrust, oleks rendileping esmaspäeval alla kirjutatud, kuid nüüd tuleb oodata kohtuotsust. Sule sõnul on kommunaalamet huvitatud, et maja remonti alustataks võimalikult kiiresti, sest maja ülemine korrus on päris viletsas seisus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles