Eksperdid: EKA hoone ehitus võib naabermajadele ohtlik olla

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praod Tartu mnt. 7 maja seinas.
Praod Tartu mnt. 7 maja seinas. Foto: Toomas Huik

Rakendusgeodeesia ja ehitusgeoloogia inseneribüroo OÜ Reib asjatundjad tegid enne Eesti Kunstiakadeemia (EKA) uue hoone sulundseina rajamist naabrusesse jäävate majade sõltumatu kontrolli ning jõudsid järeldusele, et akadeemia peahoone ehitus võib avaldada ebasoodsat ja kohati isegi ohtlikku mõju Tartu maantee 7 ja Gonsiori 8 korrusmajadele.

Olukorda kirjeldades täheldasid eksperdid, et Tartu maantee 6 hoonele avaldatav mõju võib olla ebasoodne, kuid tõenäoliselt mitte ohtlik.

Ebasoodne või ohtlik mõju võib avalduda nii naabermajade välisseintel kui hoonete see. Võib toimuda pudenemine, pragunemine või konstruktsioonide sidemete nõrgenemine, võivad tekkida ka probleemid rõdudega. Majade sees võib esineda pragunemisi, probleeme võib tekkida uste, akende, liftide, vahelagede ja taladega.

Eksperdid soovitavad jätkata hoonete võimaliku vajumise ja praegude tekkimise jälgimist kogu ehituse ajal, eriti aga sulundseina rajamise ja vaiatööde ajal. Vibratsioon võib põhjustada kiiret deformeerumist, välistada ei saa ka varisemisohtu.

Tõsisemaks tuleb pidada Tartu maantee 7 olukorda, kuna ei ole teada ja näha sõjaaegsete kahjustuste varjatud mõjud. Kuna maja otsaseina on vähemalt kaks korda ankrutega tugevdatud, siis viitab see juba pikemaajalistele probleemidele seoses seina püsivusega.

Eksperdid peavad õigeks, et sulundseina ei tohi hiljem eemaldada mõlema maja otsaseina juurest. Muret tuleb tunda ka võimaliku pinnasevee taseme alanemise pärast piirkonnas, sest see võib põhjustada pikaajalisi vajumisi ka ehitusalast üsna kaugel.

Ehitusvibratsiooni mõju prognoosimiseks ja hindamiseks on enne tegeliku sulundseina rajamist vaja teha sulundseina proovirammimine ning sama ajal mõõta naabermajade vibratsiooni. Seejärel on vaja tulemusi analüüsida, et saada ettekujutus sulundseina rajamise võimalikest mõjudest.

Lisaks vibratsiooni mõõtmisele tuleks ekspertide hinnangul enne proovirammimist märgistada hoonete konstruktsioonis olevate oluliste pragude algused ja lõpud ning neid pidevalt jälgida.

Sõltumatu uuringu sulundseina rajamise võimalikest mõjudest naabermajadele tellis ehitusfirma Skanska.

Tartu maantee 7 maja omanik Ester Palm on sulundseina paigaldamise ehitusloa kohtus vaidlustanud. Menetlus alles käib. EKA maja ehitamiseks ei ole Tallinna linnaplaneerimise amet ehitusluba veel väljastanud, kuid abilinnapea Taavi Aas teatas jaanuari algul, et veel sellel kuul võidakse ehitusluba väljastada.

Palmi esindav vandeadvokaat Taivo Ruus on väitnud, et kui ehitusluba väljastataksegi, siis selle alusel ehitama hakata ei saa, kuna Palm on kohtus vaidlustanud ka Tallinna linnavolikogu poolt EKA maja detailplaneeringu kehtestamise ning kohus ei ole veel otsust langetanud.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles