Eesti Kunstnike Liit: EKA uus hoone tuleb ehitada võimalikult kiiresti

Martin Smutov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arheoloogilised kaevamised EKA uue maja platsil.
Arheoloogilised kaevamised EKA uue maja platsil. Foto: Priit Simson

Eesti Kunstnike Liit kutsub valitsust üles astuma samme Eesti Kunstiakadeemia uue hoone rahastamise leidmiseks.

Avalik kiri peaminister Andrus Ansipile

Eesti Kunstnike Liit jälgib sügava murega Eesti Kunstiakadeemia uue hoone rahastamise ümber toimuvat.

Jutud Eesti Kunstiakadeemia kui meie riigi peamise kõrgema kunstiõppeasutuse uue hoone ehitamata jätmisest või spekulatsioonid akadeemia õpetatavate erialade ärajagamisest ei ole sobilikud 21. sajandi iseseisvale Eesti Vabariigile ega euroopalikule kultuuri- ja hariduspoliitikale laiemalt.

Eesti Kunstnike Liit kutsub valitsust üles astuma kiireid samme Eesti Kunstiakadeemia uue hoone rahastamise leidmiseks.

Eesti Kunstnike Liit on solidaarne Eesti Kunstiakadeemia seisukohaga, et uus õppehoone tuleb ehitada võimalikult kiiresti ja loodab, et viimastel nädalatel ilmnenud raskused hoone ehituse rahastamise osas on lähiajal ületatavad.

1914. aastast Tartu mnt 1 asunud kunstiõppeasutuse ajalugu ning ligi sajandi jooksul selle õppeasutuse lõpetanud ja/või seal õpetavate oluliste eesti kunstnike nimekiri oleks liiga pikk, et seda lihtsalt maha kanda ja Eesti ühiskonna kultuurimälust kustutada.

Kunstiakadeemias kujunenud süsteem on aja jooksul järele proovitud sobivaim lahendus Eesti oludele.

Eesti Kunstiakadeemia uue õppehoone ehitamata jätmise tagajärjel oleksid katastroofilised tulemused märgatavad juba mõne aasta perspektiivis, ja seda nii Eesti kunstikultuuri kui ka Eesti riigi rahvusvahelise maine seisukohalt.

Eesti Kunstnike Liit toetab niisamuti nii Eesti Kunstiakadeemia kui ka Eesti Arhitektide Liidu seisukohta, et sihtasutuse Archimedes otsus loobuda Eesti Kunstiakadeemia uue hoone ehituse rahastamisest on tehtud kiirustades ja tuleks võimalusel üle vaadata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles