Minister ja rektor jäid EKA hoone ehituse osas eriarvamustele

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pärast tänast ligi kaks tundi kestnud arutelu haridusminister Jaak Aaviksooga ütles Eesti Kunstiakadeemia (EKA) rektor Signe Kivi, et kohtumine oli dialoog, kus osapooled selgitasid oma positsioone, kuid jäi kõlama seisukoht, et ministeerium ei toeta EKA uue hoone rajamise praegust projekti.


Kivi lisas veel, et EKA uue maja ehitamiseks on olemas ka varuvariandid kesklinna piirkonnas, kuid praegusest asukohast on veel vara loobuda ning püütakse sama projektiga jätkata.

Homme koguneb erakorraliselt akadeemia nõukogu, kes hakkab tõsiselt arutama tekkinud olukorda. Mingit otsust veel ei langetata, kuna ministeeriumile vaidlustuse esitamiseks on aega 30 päeva. Sihtasutus Archimedes otsustas teatavasti eelmisel nädalal võtta tagasi 12 miljonit eurot valitsuse eraldatud Euroopa Liidu raha EKA uue hoone ehitamiseks.

«Archimedese otsus on asetanud kunstiakadeemia keerulisse olukorda ning tänane kohtumine oligi selleks, et selgitada oma seisukohti ning leida võimalus ühisteks jõupingutusteks selle nimel, et kunstikõrgharidus ja selle kvaliteet ei oleks ohus ning et meil oleks selge nägemus, mis saab edasi,» ütles Kivi.

Rektori selgituse järgi jäi talle kohtumisest ministriga mulje, et EKA pühendaks oma edaspidise tegevuse ja analüüsi sellele, et leida hoonele alternatiivne asukoht. Ta lisas, et EKA jääb selles osas erimeelele, kuid uus kriitiline analüüs võib viia lähemale võimalikele ühistele arusaamadele.

Minister Aaviksoo sõnul peab ta kõige olulisemaks, et kunstiakadeemial oleks oma kodu. Ta lisas, et ministeerium on siiani omalt poolt teinud kõik, et EKA uue maja projekt ka teoks saaks.

«Resoluutselt lükkan tagasi need süüdistused, et ministeerium ei ole olnud konstruktiivne,» rõhutas Aaviksoo. «Oleme aga rõhutanud, et peame suutma maandada kõik riskid, mis võivad selle projekti ohtu seada ning eraldatud raha läheb kaduma nii kõrgharidusele kui Eesti Vabariigile. Sellepärast peavadki olema alternatiivid.»

Minister kinnitas ka seda, et Archimedes tegutseb sõltumatu üksusena ning langetas oma otsuse ise, haridusministeerium teeb vaid järelvalvet asutuse töö üle. Ei vasta tõele oletused, nagu oleks ministeerium kuidagi sihtasutust otsuse langetamisel mõjutanud.

Aaviksoo sõnul on EKA-l 2007. aastast suur arvelduslaen ning ministeerium tellib akadeemia eelmise majandusaasta aruandele sõltumatu ekspertiisi, et vältida kõikvõimalike riske kunstihariduse andmisel.

Minister väitis, et uue hoone ehitusluba on vaid üks paljudest asjadest, mis tuleb korda ajada. Tallinna abilinnapea Taavi Aas kinnitas tänavu 5. jaanuaril Archimedesele, et peab võimalikuks EKA uue hoone ehitusloa väljastamist veel käesoleva kuu jooksul.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles