Amet: Tallinna lasteaedade toiduhindade vahel on põhjendamatult suured käärid

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poska lasteaias on üks odavamatest toidupäeva tasudest.
Poska lasteaias on üks odavamatest toidupäeva tasudest. Foto: Toomas Huik

Tallinna haridusameti sisekontroll leidis, et pealinna lasteaedade toiduhindade vahel on põhjendamatult suured käärid. Toidupäeva hindade võimalikult madalal hoidmiseks arutatakse võimalust rakendada ühismenüüsid ja tooraine tarnimist ühishangetega.

Sõimerühma päevane toidutasu kõikus kontrollitud üheksas lasteaias 1,28 eurost kuni 1,6 euroni, aiarühmas 1,41 eurost 1,73 euroni.

Hinnavahe põhjuste tuvastamisel leidis amet, et esiteks ei lähtunud hoolekogud sageli toiduhinna kehtestamisel mitte nädala menüüst ja hinnakalkulatsioonidest, vaid juhi ettepanekutest ja isiklikust arvamustest. «Lapsevanemad ei küsinud piisavalt põhjalikult kalkulatsioone toidupäeva hindade kehtestamisel, vaid baseerusid oma otsustes selles, et kogu elu on kallimaks läinud ning nõustusid kergekäeliselt hinda tõstma,» rääkis haridusameti juhataja Andres Pajula.

Teiseks erinesid kõvasti nii sisseostetava toorme hinnad kui ka päevamenüüd. «Kaupa hangitakse väga eri hinnaga – kasvõi sealiha on võimalik hankida nii 2,82 euro kui 5,01 euro eest,» ütles Pajula.

Mitmel juhul esines laste ja toiduainete arvestuses puudusi ning sellega pole haridusamet sugugi rahul. «Haridusameti abiga on kõigile lasteaedadele muretsetud väga head elektroonilised arvestusprogrammid, mis oleksid võimaldanud puudusi vältida, aga reaalselt kasutati seda vaid kahes kontrollitud asutuses,» märkis ameti pressiesindaja.

Kõige odavam aiarühma söögipäeva maksumus oli Jaan Poska lasteaias, mille juhataja Helve-Annela Õisma pidas soodsa hinna peapõhjuseks koolipiima. «Toiduarvestuse programmid on igas lasteaias, ega me huupi neid arvestusi tee. Jälgime pidevalt seda, et laste toiduportsjonid ja kalorid tuleks välja – selles aitab palju just koolipiim,» lausus ta.

Majandusjuhatajal on välja kujunenud kindlad partnerid, kellelt kaupa tellitakse. «Vaatame, kellelt mida kõige odavamalt saab. Aga eks see hind piiripeal on,» lausus Õisma. Tema sõnul tulebki peatselt hoolekogus päevamaksumus taas päevakorrale: «Võtame jaanuaris kahe nädala menüüd välja ja vaatame üle, ilmselt tuleb hinda tõsta,» tõdes ta.

Poska lasteaias on oma köök ja tubli kokk, kes lastele süüa teeb. «Ma näen, mismoodi majandusjuhataja sellega vaeva näeb,» tõdes Õisma, et kindlasti oleks neil märksa lihtsam tellida konteinertoitu, kuid seda teed ei ole tahetud minna.

Kontrollitud lasteaedadest kõige kõrgem toidupäeva hind oli Kuristiku lasteaias, mille majandusjuhataja Svetlana Papsoni kinnitusel kasutatakse samuti kalkuleerimisel ettenähtud programme. Arvestusi teeb ja kaupu tellib seal aga peakokk, mistõttu ei osanud ta lähemalt teemat kommenteerida.

Kohustuslik programm ja ühismenüü

Haridusameti sisekontroll tegi ettepaneku teha kõigile lasteaedadele kohustuslikuks pidada aruandlust ainult toiduarvestuse programmis (ANC või KÄÄRD). Samuti peavad lasteaia juhatajad esitama hoolekogule toidupäeva maksumuse muutmiseks kahe nädala menüü ja hinnakalkulatsioonid.

Haridusamet kaalub ka lasteaedades ühismenüüde rakendamist ning sellest lähtuvalt toorainete ostmist ühishangetega. «Soomes näiteks Helsingi lasteaedades seda rakendatakse ja logistika on selle järgi korraldatud – ühel päeval on igal pool sama kaup, mis tuuakse igasse lasteaeda kohale. Mastaabiefekti võib sellega saavutada,» arvas Pajula.

Aga ta nägi ka süsteemi rakendamisel takistusi: «Iga lasteaed soovib nendes küsimustes autonoomne olla, aga loodame mõttemallide muutusele ja päeva kokkuvõttes võime edu saavutada.» Pajula arvas, et Tallinna 127 lasteaia hulgast osades tekib kindlasti ühismenüüle vastuseis ning jõuga pole kellelegi mõtet seda peale suruda.

Koostööd pidas ta oluliseks just toiduainete ostmisel. «Näiteks kala oleks mõistlik tarnida ühel kindlal päeval, mil kõik lasteaiad teevad kalatoitu. Võib-olla ühismenüü võibki tähendada eelkõige toorainest lähtumist.» Ta rõhutas, et lasteaia toidupäeva hinna kehtestamisel tuleb jälgida nii seda, et kõik lapsevanemad jõuaks seda maksta, kui ka seda, et lapsed neile pakutava toidu ära sööks.

Pajula sõnul on konteinertoitlustamisel umbes kümme pealinna lasteaeda, see tasub ära just väiksemates lasteaedades. «Selles ei ole midagi halba. Mõnedes aedades, kus varem pakuti ooteks krõbinaid piimaga, on täna seal võimalik ka putru või ahjuvormi pakkuda.»

-
Tallinna lasteaedade toiduraha

* Toidupäevade hinnad sõimerühmades: 1,28€; 1,40€; 1,41€; 1,47€; 1,5€; 1,53€, 1,6€
* Toidupäevade hinnad pealinna aiarühmades: 1,41€; 1,47; 1,53€, 1,60€; 1,66€; 1,73€

* Näited lasteaia toiduainete tarnimishindadest eri ettevõtetest:

Tooraine

Hind    € /kg

 

 

 

Kodune hakkliha

Pinuse AS 2.76€

Revaltom OÜ  4.11€

 

 

Sealiha (kondiga)

OÜ Tüdrukud  2.82€

Revaltom OÜ  5.01€

 

 

Suhkur

Revaltom OÜ 1.29€

Novekan OÜ 1,18€

FIE Tjurin Igorilt 1,05€

 

Sea kaelakarbonaad

Pinus AS 3.80€

OÜ Tüdrukud 4.60€

Revalto OÜ 7.87€

 

Kooritud kartul

OÜ Akelaks 1,06€

 

 

 

Koorimata kartul

OÜ Akelaks 0,66€

OÜ Tüdrukud 0,49€

 

 

Kalafilee (heik)

Novekan OÜ 3.40€

Revaltom OÜ nahata 4.66€

OÜ Tüdrukud 3.72€

Viciunai Baltik OÜ 4.19€

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles