Juske: Keskerakond oli omal ajal isegi tasuta sõitu lubava valimisreklaami vastu

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erakondade valimisnänn 2005. aastal. Esiplaanil voldik sotside tasuta ühistranspordi loosungiga.
Erakondade valimisnänn 2005. aastal. Esiplaanil voldik sotside tasuta ühistranspordi loosungiga. Foto: Margus Ansu

Sotsiaaldemokraat Jaak Juske hinnangul on iseenesest ju tore, et keskerakondlik linnavõim on asunud lõpuks toetama sotside ideed tasuta linnatranspordist, kuid samas on nende meelemuutus ikka väga radikaalne.


«Natuke enam kui kuue aasta eest oli linnavalitsus mitte ainult tasuta sõidu, vaid isegi opositsioonipartei selleteemalise valimisreklaami paigaldamise vastu, meenutas Juske oma blogis tollaseid sündmusi ning postitas sinna meeldetuletuseks 24. augustil 2005 avaldatud uudise.


Tallinn keelas sotside valimisreklaami

24.08.2005 08:59

Tallinna linnavalitsus ei andnud sotsiaaldemokraatidele luba paigutada ühele trammile valimisreklaami, milles sotsid lubasid seista selle eest, et aastal 2009 saaks pealinnas sõita tasuta ühissõidukitega.

Opositsioonipartei pakutud tekst: «Sotsiaaldemokraadid lubavad: tasuta ühistransport nelja aastaga!? äratas kahtlust Trammi- ja Trollibussikoondise (TTK) haldusdirektoris Leonid Mihhailovis, kes pöördus esmaspäeval Tallinna ettevõtlusameti poole.

Ameti juhataja Kairi Teniste allkirjaga äraütlev vastus valmis juba sama päeva õhtuks. «Reklaam sellisel kujul on tallinlaste suhtes õiguslikust seisukohast eksitav,» osutas Teniste reklaamiseaduse rikkumisele. Tema hinnangul seisneb eksitamine selles, et juba praegu on mitmele elanikegrupile (väikelapsed, pensionärid alates 65 aastast) ühistransport täiesti tasuta ning bussi- või trammipileti ostjad tasuvad vaid 40 protsenti oma sõidu maksumusest.

«Ühegi töötava tallinlase jaoks ei saa teenus põhimõtteliselt kunagi olema tasuta – kui ka tallinlane ei peaks iga kord maksma eraldi üksikpileti või perioodikaardi eest, kaetakse ühistranspordi kulud tema makstavast tulumaksust,» toob Teniste välja kolmanda põhjuse. Linlastele ei tohi tema väitel jätta muljet, nagu maksaks teenuse eest keegi teine, sest otsene tasumine asendub kaudsega.

Sotsid näevad valimislubaduse tsenseerimises mitmekordset poliitiliste huvide konflikti ja ebaausa konkurentsi soodustamist. Keeld tuli ajal, mil Keskerakond on tõstnud kõrgele sõnavabaduse kaitse loosungi. Lisaks on Mihhailov Keskerakonnaga seotud linnavolinik ja Teniste Res Publica poliitiku Ken Marti Vaheri elukaaslane. «Tallinnas on võimul tüübid, kes ise näitavad igal sammul ülbust seaduse mõtte vastu, olles linna plakateid täis
kleepinud,» ütles SDE aseesimees Eiki Nestor.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles