Kunstiakadeemia loodab ministeeriumi abile

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstiakadeemia krundil peaks lähipäevil algama sulundseina rajamine. Äsja valminud ekspertiis seab selle plaani siiski kahtluse alla.
Kunstiakadeemia krundil peaks lähipäevil algama sulundseina rajamine. Äsja valminud ekspertiis seab selle plaani siiski kahtluse alla. Foto: Uwe Gnadenteich

Eesti Kunstiakadeemia (EKA) juhid vaatavad abi oodates haridus- ja teadusministeeriumi poole, sest situatsioon on kujunenud selliseks, et oma jõududega ilmselt uue hoone ehitust enam käima ei suudeta tõmmata.


Korralikku varuplaani EKAl aga pole, sest igalt poolt tuli projekti jätkamiseks positiivseid signaale, kõik raskused tundusid ületatavad ja nii panustatigi kõik ressursid suurejoonelisse Art Plaza projekti.

Kui kolmapäeval sai teatavaks, et sihtasutus Archimedes loobub EKA uue hoone ehituse rahastamisest ehitusloa puudumise tõttu, siis tuli see kõikidele asjaga seotud inimestele kui välk selgest taevast.

Abilinnapea Taavi Aas kinnitas veel eelmisel nädalal Archimedesele, et peab EKA uue hoone ehitusloa väljastamist veel sel kuul täiesti võimalikuks. Täna ütles Aas Postimehele, et tema hinnangul oligi lahendus juba käeulatuses, kuid rahastamisotsuse tühistamine lükkas selle jälle teadmata kaugusse.

«EKA läbirääkimised naabermaja omanikuga olid kulgenud suhteliselt positiivselt. Tal oli kaks muret - üks puudutas insolatsiooni ja teine sulundseina ankurvaiasid. Ankurvaiade puhul leiti teine lahendus, nii et need ei lähe naaberkrundile,» rääkis Aas.
Insolatsiooni vähenemise eest pakuti rahalist kompensatsiooni, mille osas naabermaja omanik Ester Palm polnud veel oma seisukoha kujundanud.

«Ütlen ausalt, et mind pani see Archimedese otsus väga imestama. Eriti kummaline on nende väide, et kui ehitusluba ka antakse, siis see kindlasti vaidlustatakse. Vastupidi, ehitusluba antakse välja siis, kui vaidlusi enam ei ole ja naabritega on kokku lepitud. See on lausa detailplaneeringusse sisse kirjutatud,» selgitas abilinnapea.

«Mulle tundub, et esiteks ei teinud Archimedes seda otsust ise, see tuli ministeeriumist. Teiseks on väga huvitav vaadata, kuhu need rahad edasi liiguvad. Ma olen täiesti kindel, et siin on mingid sügavamad hoovused,» ütles Aas.

Ootavalt vaatab haridus- ja teadusministeeriumi poole ka EKA finants- ja haldusdirektor Andri Simo. «Väga palju asju on ministeeriumi käes ja nende toetus sellele projektile on väga vajalik. Neil oli ka võimalus Archimedese otsust suunata, muuta oma vastavat määrust ja anda pikem aeg ehitusloa saamiseks. Me taotlesime pikendust ühe variandina ehitusloa saamiseks jaanuaris jooksul või siis ministeeriumi abil sundvalduse seadmiseks kuue kuu jooksul. Ministeeriumil on EKA projekti toetamiseks hoovad olemas,» nentis Simo.

Simo sõnul on proua Palmile pakutud mitmesuguseid kompensatsioonivariante, sealhulgas ka raha, kuid sellest polevat naaber huvitatud. «Jääb küll selline mulje, et siin pole rahalist huvi, vaid pigem on tegemist justkui jonniga, et kes peale jääb,» ütles Simo.

Ester Palmi tütar Kaisa Palm rääkis täna Kanal2 uudistesaatele «Reporter», et EKA pakutud kompensatsioonivariandid pole tõsiseltvõetavad. Nii pakuti näiteks katuseaknaid, kuigi nende katuseakende all ei ole kortereid. «Samuti on pakutud raha, aga siin elavad ka inimesed. Nad tahavad siin edasi elada,» ütles Palm «Reporterile».

Täna saabus ka ehitusfirma Skanska tellitud ja inseneribüroos Reib valminud ekspertiisiakt, mis sedastas, et kui sulundseina vaiu maasse rammima hakatakse, võib selle mõju olla ettearvamatu ja ohtlik. Kaisa Palmi sõnul paistab EKA nägemus olevat selline, et kõigepealt hakatakse ehitama, selle tagajärjel varisevad naabermajade seinad kokku ja seejärel need kompenseeritakse.

Haridus- ja teadusminister Jaak Aaviksoo ütles neljapäeval «Aktuaalsele Kaamerale», et oma hoonete eest hoolitsevad ülikoolid üldjuhul ise ning enne EKA osas mingite otsuste tegemist soovib ta ära kuulata, milline on EKA plaan B juhuks, kui Tartu mnt 1 krundile siiski ehitusluba ei anta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles