Sihtasutus Archimedes ei anna Kunstiakadeemia ehituseks raha

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Kunstiakadeemia krunt.
Eesti Kunstiakadeemia krunt. Foto: Toomas Huik

Sihtasutus Archimedes tegi täna Eesti Kunstiakadeemiale teatavaks otsuse, mille kohaselt ei pea Archimedes võimalikuks Kunstiakadeemia uue õppehoone projekteerimist ja ehitust rahastada.


Möödunud aasta 13. jaanuaril otsustas Archimedes Kunstiakadeemia uue õppehoone projekteerimist ja ehitust rahastada 12 miljoni euroga. Tänaseks on Archimedesel põhjust kahelda, et Kunstiakadeemia jõuab struktuuritoetuste kasutamiseks ettenähtud ajaperioodi jooksul ehk 2015. aasta augusti lõpuks projekti ellu viia, teatas Archimedese kommunikatsioonijuht Karin Kase.

«Me ei teinud seda otsust kerge südamega – kaalusime põhjalikult nii Kunstiakadeemia hoone ehitamise võimalikkust kui riske, mis võivad kaasneda,kui EKA hoone ehitamist ei saa alustada või see jääb pooleli,» rääkis sihtasutuse juhatuse liige Eve Sild.

Archimedese rakendusüksus analüüsis Kunstiakadeemia taotlust ja vastuseid täiendavatele küsimustele ning leidis, et käesolevaks hetkeks teadaolevad asjaolud annavad alust kahelda projekti elluviimise võimalikkuses taotluses esitatud tähtajaks ja ka abikõlblikkuse perioodi lõpuks.

Peamise põhjusena toob rakendusüksus välja ehitusloa puudumise projekti elluviimiseks vajalike ehitustööde alustamiseks. «Võttes arvesse praegu toimuvaid ehitusloa andmisega seonduvaid vaidlusi, on alust arvata, et Tallinna Linnaplaneerimise Ameti poolt välja antav ehitusluba vaidlustatakse,» selgitas Sild.

«Rakendusüksusel puudub kindlustunne ka projekti finantseerimise osas – EKA projekti finantseerimiskava koosneb EKA hoonete müügist, rakendusüksuse poolt eraldatavast toetusest, võetavatest laenudest ning kaasfinantseeringutest. Arvestades laenu ja majade müügi olulist osakaalu projekti maksumusest, võib nende rahade kasutamine planeeritud mahus osutuda ebarealistlikuks,» on sihtasutuse seisukoht.

Eesti Kunstiakadeemia keeldus täna teemat kommenteerimast ning teavitas üldsust neljapäeval kell 14 toimuvast pressikonverentsist, kus võtavad sõna ja vastavad küsimustele EKA rektor professor Signe Kivi ning finants- ja haldusdirektor Andri Simo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles