Savisaar: ühistransport olgu Tallinnas tasuta

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühissõidukid Tallinnas.
Ühissõidukid Tallinnas. Foto: Peeter Langovits

Tallinn tahab kinkida oma elanikele tõelise liikumisvabaduse, pakkudes kõigile tasuta ühistransporti juba 2013. aastast, kirjutab Tallinna linnapea Edgar Savisaar tänases Õhtulehes.

Linnavalitsus korraldab 19. - 25. märtsini rahvaküsitluse ja kui tallinlased seda ideed toetavad, muutub kogu ühistransport pealinna inimestele tasuta kättesaadavaks.

Loomulikult pakub Tallinn tasuta sõitu vaid oma ametlikele elanikele, nii nagu linn pakub ka maamaksuvabastust 2012. aastal ikka pealinlastele.

Tasuta ühistransporti pakuvad maailmas vaid mõned väiksemad linnad Prantsusmaal, Belgias ja USAs, ent sellist sammu pole veel astunud ühegi Eesti lähiriigi pealinn.

Kui seni on Tallinn aastaid järjest valitud Euroopa seitsme intelligentsema linna sekka, siis tasuta ühistranspordi pakkumine peaks Tallinnale tooma Euroopa rohelise pealinna tiitli.

Olenemata elukohast on praegu tasuta sõidu õigus Tallinna ühissõidukites eelkooliealisel lapsel, puudega lapsel ja tema saatjal, sügava puudega 16-aastasel ja vanemal isikul ning tema saatjal, sügava või raske nägemispuudega isikul ja tema saatjal, 65-aastasel ja vanemal isikul, hoolekandeasutuses viibival lapsel, vanemliku hoolitsuseta jäetud lapsel, alla 3-aastase väikelapsega sõitjal, represseeritul ja temaga võrdsustatud isikul, mupo vormiriietuses ametnikul, kaitseväe vormiriietuses ajateeniajal, Tšernobõli veteranil.

Ainult tallinlastest saavad tasuta sõita kolme ja enama lapsega pere lapsed ning toimetulekutoetust saava pere lapsed.

2012. aasta linnaeelarves on ette nähtud piletitulu 20,2 miljonit eurot, mis moodustab natuke rohkem kui kolmandiku transpordiameti kogutulust (57,3 miljonit eurot).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles