Toobal: kaitsepolitsei kuulas mu telefonikõnesid pool aastat pealt

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakonna peasekretär Priit Toobal.
Keskerakonna peasekretär Priit Toobal. Foto: Toomas Huik

Mõjuvõimuga kauplemises kahtlustatav riigikogu keskerakondlasest liige ja partei peasekretär Priit Toobal kinnitas teisipäeval, et kaitsepolitsei kuulas tema telefonikõnesid üle pool aastat ja nimetas seda «poliitiliselt motiveeritud tegevuseks».

Toobal ütles Tallinna Televisiooni (TTV) uudistesaates, et kaitsepolitsei alustas tema telefonikõnede lauspealtkuulamist 14. juunil eelmisel aastal. «13. juunil teatas Indrek Tarand oma kandideerimisest presidendiks Keskerakonna kandidaadina. (---) See ei saa olla juhus, sellel on poliitiline motivatsioon,» ütles Toobal TTV-le.

Kahtlustuse saanud Keskerakonna peasekretär Toobal väitis, et kaitsepolitsei ei ole esitanud talle temalt läbiotsimise käigus ära võetud esemete kohta protokolli, kuna väidetavalt «keelas prokurör sellise määruse väljaandmise». Ta lisas, et läbiotsimisel viisid kaitsepolitseinikud tema kodust ja maakodust kaasa elukaaslase mobiiltelefoni ja plaate Keskerakonna sündmustest tehtud fotodega.

Toobal näitas TTV uudistesaates kahte väidetavat dokumenti, mis tõestavat, et kahtlustusega seotud ettevõtja Jüri Luik tegi Keskerakonnale kaks annetust, ühe 300-eurose annetuse mullu juulis ja teise 200-eurose annetuse sama aasta augustis. «Luik on kui mitte skisofreeniline, siis neurootiline,» rääkis Toobal. «Ta on Nossovi kuulsusega ärimees.»

Toobal kinnitas taas, et pole mõjuvõimuga kaubelnud ja ei kavatse tagasi astuda, kuna Eestis mõistab inimese süüdi kohus. «Kui ma astuksin tagasi, siis tunnistaksin ennast süüdi. Prokuratuuri otsustest ma ennast mõjutada ei lase,» sõnas Keskerakonna parlamendiliikmest peasekretär.

Samas viitas ta võimalusele, et kaitsepolitsei püüdis Keskerakonna peakorterit ja peasekretäri omanduses olevat kinnisvara läbi otsides summutada Isamaa ja Res Publica Liidu elamislubade skandaali. «Indrek Raudse ja Nikoali Stelmachi mõjuvõimuga kauplemise skandaali peale ei algatatud mingeid uurimisi,» rääkis Toobal. Ta lisas, et kaitsepolitsei läbiotsimised polnud «mõistlik jõudemonstratsioon» ja see oli «jõustruktuuride korraldatud provokatsioon».

Esmaspäeval kuulas kaitsepolitsei üle mõjuvõimuga kauplemises kahtlustatavad riigikogu liikmed Ester Tuiksoo ja Priit Toobali.

Riigiprokuratuuri teatel mõjutasid kahtlustuse kohaselt Keskerakonna juhatuse ja riigikogu liikmed Ester Tuiksoo ja Priit Toobal nii Tallinn 2011 raames toimuvatele üritustele teenuseid tellivaid ametnikke kui ka plaanisid tulevikus mõjutada teiste projektide rahastamisotsuste vastuvõtjaid.

«Selleks kasutas Ester Tuiksoo ebaseaduslikult ära oma ametikohast tulenevat mõjuvõimu ning mõjutas näiteks Jüri Luige palvel Sihtasutuse Tallinn 2011 juhatuse liiget Jaanus Mutlit, et viimane organiseeriks Jüri Luigele võimaluse osutada heli- ja valgustehnika rentimise ja ilutulestiku korraldamise teenuseid Tallinn 2011 raames korraldatavatel üritustel,» teatas riigiprokuratuuri pressiesindaja BNSile.

«Vastutasuks oma ametikohast tuleneva mõjuvõimu ebaseadusliku ärakasutamise eest soovis Ester Tuiksoo kokkuleppel Priit Toobaliga, et Jüri Luik tasuks teatud protsendi osutatud ja osutatavate teenuste eest saadud tulust Priit Toobalile Eesti Keskerakonna toetuseks,» teatas riigiprokuratuur.

Prokuratuuri teatel sai Luik Tuiksoo ja Toobali mõjutamise tulemusena võimaluse pakkuda heli- ja valgustustehnika rentimise teenust kultuuripealinna üritustele ning maksis vastutasuna kümnendiku teenitud tulust sularahas Toobalile. «Kokku sai Priit Toobal Jüri Luigelt sularahas 600 eurot,» teatas riigiprokuratuur

Riigiprokuratuur teatas, et ei pidanud võimalikuks anda kahtlustuse sisu kohta üksikasjalisi kommentaare enne, kui kahtlustatavad on saanud võimaluse anda kahtlustuse kohta omapoolseid ütlusi.

Kriminaalmenetluse raames on läbi otsitud kahtlustatavate elu- ja tööruumid ning Keskerakonna peakontor ja Sihtasutus Tallinn 2011 ruumid.

Riigiprokuratuuri teatel on Tuiksoole ja Toobalile esitatud kahtlustus karistusseadustiku paragrahvi järgi, mis käsitleb mõjuvõimuga kauplemist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles