Sõltumatu ekspert vaatab EKA kõrvalmajad üle

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EKA ajalooline krunt.
EKA ajalooline krunt. Foto: Toomas Huik

Homme tuleb kohale sõltumatu ehitusekspert, kes vaatab üle Eesti Kunstiakadeemia (EKA) tulevase hoone kõrval asuvad kaks maja ning kaardistab kõik seal praegu olevad praod ja kahjustused.

Esialgse plaani järgi oleks EKA tulevase hoone krundil pidanud algama metallist sulundseina rajamine juba eelmisel nädalal. Ehitaja, Skanska EMV ning akadeemiapoolsed projektijuhid tahavad aga olla kindlad, et kui metallvaiade rammimiseks läheb, siis sellest kõrvalmajadesse kahjustusi juurde ei tekiks.

EKA avalike suhete juhi Solveig Jahnke sõnul toimus täna pärastlõunal ehitusnõupidamine, kus arutatigi edasisi samme.

«Otsustati, et sulundseina rajamine lükkub natuke edasi, sest kõrvalhoonetele on vaja teha ekspertiis,» kinnitas Jahnke. «Ekspertiis seisneb selles, et fikseeritakse kõrvalmajade praegune olukord juhuks, kui peakski ehitustööde käigus mingid praod või mõranemine tekkima. Siis saab kindlalt väita, et need praod on just ehitajate tegevuse tagajärjel tekkinud.»

Ekspertiisi teeb erapooletu ekspert, kuid juures viibivad ka ehitaja esindajad ning EKA projektijuht.

Kui ekspertiis on valmis, võib sulundseina rajamine alata. Metallist vaiad on kinnistule juba kohale veetud. Jahnke ei osanud täpselt öelda, mitu päeva ekspertiisi tegemine aega võtab, kuid avaldas lootust, et selle nädala lõpus saab siiski ehitsutöödega pihta hakata.

Sulundsein on ühelt poolt vajalik selleks, et takistada kõnniteede ja muu pinnase sissevarisemist, kui kevadel jätkatakse arheoloogilisi väljakaevamisi suuremas mahus. Samas on sein ka ettevalmistav osa EKA hoone kahe maa-aluse korruse rajamiseks.

Tallinna linnaplaneerimise amet on esialgu väljastanud ehitusloa vaid sulundseina rajamiseks. Tartu maantee 7 maja omanik vaidlustas oma advokaadi kaudu küll loa väljastamise, kuid kohus jättis enne jõule ehitusloa kehtima. Seega võib töid jätkata.

«Naabermajade elanikud on juba kaevanud, et neil on seintesse täiendavalt pragusid tekkinud, kuigi me ei ole krundil veel ehitusega alustanudki,» kinnitas Jahnke.

Tallinna linnaarhitekt Endrik Mänd on öelnud, et päris ehitusloa menetlemine alles käib linnaplaneerimise ametis ning kogutakse vajalikke andmeid. Tartu maantee 7 majaomanikku esindav vandeadvokaat Taivo Ruus on aga väitnud, et kuna EKA uue hoone detailplaneeringu kehtestamine Tallinna linnavolikogus on kohtus vaidlustatud ning kohus pole oma otsust veel teinud, siis ei saa hoone maapealse osa ehitamisest esialgu juttugi olla.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles