Soome kunstnik leidis nutika viisi Punase Risti embleemi kasutamiseks

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heikki Ylöneni näituse plakat, mis pahandab Punast Risti.
Heikki Ylöneni näituse plakat, mis pahandab Punast Risti. Foto: Viru Keskus

Punase Ristiga nende embleemi kasutamise pärast pahuksisse sattunud soome kunstnik Heiki Ylönen leidis uue nutika viisi, kuidas seadusi mitte rikkudes seda siiski teha.

Nimelt otsustas ta korraldada Viru keskuses oleval näitusel müümata jäänud piltide oksjoni ja anda osa selle tulust Eesti Punasele Ristile.

Laupäeva pärastlõunal toimuva oksjoni reklaamimiseks aga laskis mees trükkida A4 formaadis reklaamlehed, millel on taas kujutatud punane rist, millest kogu tüli alguse sai.

Eesti Punase Risti esinaisel Riina Kabi sõnul  pole neil midagi selle vastu, et reklaamlehtedel kasutatakse nende embleemi.

«See on võimalik ja mõeldav. See on otsene viide organisatsioonile, kellele ta tahab teha annetuse. See on õige ja siin ei ole vasturääkivusi,» kinnitas Kabi Postimees.ee'le.

Ylöneni sõnul korraldab ta laupäeval koostöös Punase Ristiga heategevusoksjoni, kus poole odavama hinnaga pannakse müüki näitusel seni müümata jäänud teosed ning 30 protsenti müügitulust annab ta Punasele Ristile.

Punase Risti esinaise sõnul nemad oksjoniga seotud ei ole ja teavad vaid seda, et osa selle tulust peaks minema annetusena heategevuseks.

«Punane Rist ei organiseeri teise inimese näitusel oksjoni. See on ikka tema otsustada,» kinnitas Kabi.

Ta lisas, et see on ürituse organiseerija vaba valik, kui palju ja kellele ta annetab. «Ainult meie oleksime soovinud, et ta märgiks ära, mille jaoks seda raha kasutada,» lisas ta.

Kunstniku Heiki Ylöneni sõnul oli küll enamik meedias ilmunud lugude juures olevaid kommentaare teda toetavad, kuid ta oleks soovinud, et rohkem oleks räägitud ta loomingust.

«See [oksjon - toim.] on stiilne võimalus selle [embleemi kasutamise vaidluse - toim] lõpetamiseks, et kõigil jääks sellest hea mälestus,» lisas ta.

Mehe sõnul on nädala jooksul üleval olnud näituselt seni ära ostetud üks maal ja kaks on broneeritud.

Eelmisel nädalal sattus Eesti Punase Ristiga pahuksisse soome kunstnik Heiki Ylönen, kes oma Viru keskuses asuva näituse reklaamiks kasutas punast värvi risti.

Punane Rist nõudis selle eemaldamist ja ähvardas teha politseile avalduse.

Esialgu piirdus kunstnik vaid punastele ristidele plaastrite peale kleepimise ja raamide ümberjoonistamisega. Pärast Soome Punase Risti sekkumist värvis mees näituse reklaami üle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles