Trollipargi täielik uuendamine maksaks üle 600 miljoni krooni

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Harjumaalased saavad ühtse kuukaardiga ka Tallinna trollides sõita.
Harjumaalased saavad ühtse kuukaardiga ka Tallinna trollides sõita. Foto: Egert Kamenik

Esmaspäeval poisi surma kaasa toonud traagiline õnnetus on tõstnud üles teema, et kõik pealinna trollid võiksid olla varustatud uste automaatse avanemissüsteemiga, kuid kõikide vanade trollide väljavahetamine uute vastu läheks linnale maksma üle 600 miljoni krooni.

Peatuses uksi sulgeva trolli peale jõuda tahtnud 13-aastasel poisil jäi käsi trolli uste vahele, mistõttu ta veeti rataste alla, kus ta hukkus. Kui uuemat tüüpi trollil on automaatne süsteem, mille tulemusel uksed avanevad, kui nende vahele midagi jääb, siis vanemat tüüpi trollil, mille alla poiss jäi, seda pole.

Tallinna trammi- ja trollibussikoondise liiklusteenistuse direktor Meelis Tartu ütles, et ettevõttel on praegu ühtekokku 119 trolli ning neist umbes 80 on vanemat tüüpi trollid, millel ustel automaatse avamise süsteemi pole.

Kui tinglikult arvestada ühe trolli hinnaks kaheksa miljonit krooni, läheks 80 uue trolli ostmine linnale maksma 640 miljonit krooni.

Tartu märkis, et trollide hinnad algavad 7 miljonist kroonist ning lisas, et lõõtsaga trollid on tavatrollidest kallimad.

Tallinna abilinnapea Jaanus Mutli ütles, et kõigi vana tüüpi trollide väljavahetamine ei saa juhtuda mõne aastaga, sest see pole reaalne. «Loomulikult tuleb trolliparki pidevalt uuendada, kuid see on pikk protsess,» lausus ta.

Kui viimase kahe aasta jooksul on ostetud 14 uut trolli, siis Mutli sõnul lisandub tänavu veel seitse uut ning tuleval aastal taas seitse uut trolli. «Uusi trolle tuleb järgemööda kogu aeg juurde ning sellega saame vanu maha kanda,» lisas ta.

Mutli tõdes samas, et esmaspäeval juhtunud traagilise õnnetuse uurimisega politsei alles tegeleb ning praegu oleks ennatlik väita, et õnnetuse põhjuseks oli just see, et tegemist oli vana tüüpi trolliga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles