Pensionide kojukanne läheb Tallinnale maksma kuni 7 miljonit krooni

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelmise aasta lõpus pensionäride postkasti jõudnud segase sõnastusega teade, et alates veebruarist enam riigi kulul pensioni koju ei tooda, ajas eakad inimesed pensioniametisse selgust nõutama. Pildil järjekord Tallinna pensioniametis.
Eelmise aasta lõpus pensionäride postkasti jõudnud segase sõnastusega teade, et alates veebruarist enam riigi kulul pensioni koju ei tooda, ajas eakad inimesed pensioniametisse selgust nõutama. Pildil järjekord Tallinna pensioniametis. Foto: Mihkel Maripuu

Riigi poolt kohalikele omavalitsustele pandud kohustus tegeleda pensionide kojukandmisega läheb Tallinna linnapea Edgar Savisaare sõnul pealinnale maksma kuni seitse miljonit krooni.

Savisaar ütles täna linnavalitsuse pressikonverentsil, et riigi otsus panna pensionide kojukandmise eest vastutama ka kohalik omavalitsus, läheb pealinnale esialgsete hinnangute kohaselt maksma kuni seitse miljonit krooni.

Tallinna abilinnapea Merike Martinsoni sõnul võib  pensioni koju tahtvaid inimesi olla umbes 10 000 ning need on eelkõige koduhooldusel olevad inimesed, liikumispuudega inimesed või mingil muul moel liikumisega hädas olevad inimesed.

Martinson lisas samas, et pensioni koju tahtvate inimeste täpne arv selgub alles pärast seda, kui inimesed on oma soovist riigile teada andnud.

Abilinnapea sõnul toob aga uus ülesanne linnale vähemalt neli miljonit krooni lisakulu.

«Jälle on pandud kohalikele omavalitsustele ülesanne, kuid mingeid rahasid meile selleks ette nähtud pole,» märkis Savisaar kojukande kohta.

Samal moel on Savisaare sõnul kohaliku omavalitsuse ülesandeks hiljuti pandud näiteks puuetega laste hooldaja toetuse maksmine, milleks riik pole samuti rahasid eraldanud.

Lisaks märkis ta, et linnavalitsus sai eile kirja sotsiaalministeeriumi sotsiaalkindlustusameti peadirektori asetäitjalt, et alates 1. märtsist tuleb ka puuetega inimese hooldaja toetust omavalitsustel kandma hakata.

«Ma kahtlen, kas neil on üldse õigus seda sel moel otsustada, sest seadusega on ette nähtud, et riik maksab puuetega inimeste hooldaja toetust,» lausus Savisaar. «See, et ühe inimese otsusega seda korda muudetakse, tundub mulle arusaamatu.»

Savisaar väitis pressikonverentsil ka seda, et sotsiaalministeeriumis käib võitlus sotsiaalminister Maret Maripuu ametisse jäämise üle.

«Kuulates viimastel päevadel meie töötajate infot sellest, mis toimub sotsiaalministeeriumis, siis mul jääb mulje, et ministeerium ei tegele enam üldse oma põhiseaduslike ülesannetega,» ütles linnapea. « Ühed töötajad mõltevad sellele, kuidas ministri kohta säilitada, teised sellele, kuidas ministrit vahetada, kuid üks ega teine ei ole tegelikult nende ametnike ülesanne.»

Abilinnapea Martinson tõdes ka seda, et detsembris kasvas Tallinnas järsult toimetulekutoetust taotlevate inimeste arv ning ühes linnaosas tõusis see 40 protsenti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles