Kohtunik ei jäänud Parbuse ümberkasvamist uskuma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ivo Parbus tänavu jaanuaris kohtusaalis pärast seda, kui kohtunik keeldus teda kautsjoni vastu vabastamast.
Ivo Parbus tänavu jaanuaris kohtusaalis pärast seda, kui kohtunik keeldus teda kautsjoni vastu vabastamast. Foto: Raigo Pajula

«Ma ei ole enam see inimene, kes ma olin 4. detsembril,» kinnitas Tallinna abilinnapea nõunik Ivo Parbus, käsi südamel, eile oma imelist muutumist, et kautsjoni eest taas vabadust nautida.



Päeval, millele korduvas pistisevõtmises kahtlustatav Parbus kohtuistungil viitas, otsis kaitsepolitsei läbi tema kabineti Tallinna linnavalitsuses. Läbiotsimise ajal astus mees eemale ja helistas abikaasale, käskides kodusest peidikust ja lauasahtlist sularaha ära võtta, enne kui kapo sinna jõuab.



Just sellise jultunud katse tõttu uurimist takistada on erinevad kohtud pidanud ainuõigeks Parbus eeluurimise ajaks vahi alla jätta.



Eile marssis sinistes teksades ja pruunis kampsunis keskerakondlane Parbus konvoi saatel istungisaali kortsus kulmul, kuid väliselt rahulikuna.



Sähvivatele kaameratele tähelepanu pööramata ja saalile pilkugi heitmata asus ta kaitsja Raul Otsaga süvenenult nõu pidama, aeg-ajalt muheledes.



Enesekindlaks jäi mees ka kohtu ja prokuröri küsimustele vastates. «Olen üle kuu aja vahi all olnud, veetnud üksikkongis jõulud ja aastavahetuse, saanud palju mõelda,» rääkis Parbus kohtunikule silma vaadates sisendavalt.«Ma ei võta enam asju nii, nagu siis võtsin – tahan öelda, et nüüd võib mind usaldada. Kui nüüd tekiks sama olukord, siis enam ma ei helistaks, annaks isegi telefoni uurijale ise ära.»



Kui seni ei olnud uurijad kuulnud sõnagi selle kohta, kui suure summa Parbuse abikaasa kõrvaldas, siis eile kinnitas Parbus, et tegi rumaluse vaid 20 000 krooni pärast, mis olnud sahtlis. Laealune peidik olevat juba varem tühi olnud.



Parbuse sorav jutt takerdus, kui prokurör Kadri Väling päris, kust raha pärit oli. Piinliku vaikuse katkestas kaitsja Raul Otsa, torgates pahaselt: «See oli kõrvale pandud raha!»



Ka keerutas Parbus kohtuniku korduva palve peale öelda, kui suure summa on tema lähedased valmis kautsjonina tasuma. «Ma ei oska isegi vahemikku pakkuda,» kurtis Parbus. «Summa, ma loodan, tasuks abikaasa, nähtavasti peab ta selleks pangalaenu võtma.»



Keerutamisest ärritunud kohtuniku torke peale, et Parbusel peaks olema piisav haridus mõistmaks, et kohus peab kautsjoni määramiseks teadma abikaasa rahalisi võimalusi, möönis Parbus lõpuks ettevaatlikult: «See võiks olla kuni 200 000 krooni.»



Parbus seletas pikalt, kui raskes majanduslikus seisus tema piirivalveametis raamatupidajana töötav abikaasa ja Tartus õppiv tütar perepea vahistamise tõttu on.



«Mu naine elab praegu tunduvalt halvemini kui siis, kui tema kõrval oleks mees. Vaja on tasuda pangalaen, tütre korteri üür, majapidamiskulud, õigusabikulud,» seletas Parbus.



Prokurör Välingu sõnul võttis Parbuse kaasa aga vahetult enne mehe arvete arestimist välja 90 000 krooni, ka on tal kasutada üks Parbuse kolmest pangakontost, kuhu laekusid mehe töötasud, rääkimata abikaasa enda palgast, mis on 12 000 krooni kätte.



Kohust Parbuse jutt meeleparandusest ega kaitsja liigutav sõnavõtt kannatavast abikaasast pehmeks ei teinud.



«Kohtul puudub veendumus, et Ivo Parbus ei hakka vabaduses uurimist takistama,» teatas kohtunik Orvi Tali.



Parbus võttis teate suveni vahi alla jäämisest vastu muutumatu ilmega. Kümne päeva pärast selgub, kas ta kasutab ära viimasegi võimaluse – vaidlustab kautsjoni vastu vabastamisest keeldumise määruse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles