Kohus ei vabastanud Parbust vahi alt

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ivo Parbus
Ivo Parbus Foto: Peeter Langovits
Harju maakohus ei vabastanud teisipäeval korduvas pistise võtmises kahtlustatavat Tallinna abilinnapea nõunikku Ivo Parbust kautsjoni vastu vahi alt.


Kohus toetas prokuröri seisukohta, et vabadusse pääsedes võib Parbus hakata sooritama uusi kuritegusid või mõjutama eeluurimist. Parbusel on õigus Harju maakohtu määrus kümne päeva jooksul vaidlustada Tallinna ringkonnakohtus.

Enne kohtumääruse avaldamist teatas Parbus kohtule, et on nõus tasuma kautsjoniks kuni 200.000 krooni.

Parbus kinnitas kohtule, et ei asuks vabadusse pääsedes kriminaaluurimist takistama. «Mul on olnud piisavalt aega vaikuses ja kahhelseinte vahel mõelda asjad selgeks. Tahaks veel kord kinnitada, et mind võib usaldada. Tahaksin olla distsiplineeritud ja vastutustundlik,» ütles Parbus.

Põhja ringkonnaprokuratuuri eriasjade prokurör Kadri Väling oli Parbuse kautsjoni vastu vabastamisele vastu, kuna tema hinnangul võib Parbus endiselt jätkata kuritegude toimepanemist ja tunnistajate mõjutamist.

Möödunud aasta eelviimasel päeval otsustas Tallinna ringkonnakohus jätta Parbuse vahi alla. Prokurör Väling märkis siis istungil, et Parbus võib oma laialdaste kontaktide tõttu jätkata vabaduses viibides kuritegude toimepanemist või mõjutada kriminaalmenetlust.

Väling tõi istungil näite, kuidas Parbus oli 4. detsembril, mil tema tööruumides Tallinna linnavalitsuses toimus läbiotsimine, väljunud korra kabinetist ning käskinud telefoni teel abikaasal kodust ära viia seal olnud sularaha.

Vandeadvokaat Raul Otsa peab Parbuse vahi all pidamist põhjendamatuks. Advokaadi hinnangul koheldakse Parbust ja teisi kahtlusaluseid erinevalt, sest kõik teised kahtlustatavad viibivad vabaduses.

Pistisevõtmise süüasjas on kahtluse all lisaks Parbusele veel hiljutine keskerakondlane, Kristiine linnaosavanema endine asetäitja Aleksander Raide, ärimehed Toivo Susi ja Tõnu Korts ning juriidilise isikuna ehitusettevõte Merko Ehitus.

Välingu kinnitusel kahtlustatakse Parbust kolmelt inimeselt ja ühelt firmalt pistise võtmises 10 detailplaneerigu tõrgeteta asjaajamise korraldamise eest.

Kaitsepolitsei pidas Parbuse, Susi ja Raide kinni 4. detsembril. Kui Susi ja Raide pääsesid järgmisel päeval taas vabadusse, siis Parbuse võttis kohus 6. detsembril prokuröri taotlusel vahi alla. Kortsu pidas kaitsepolitsei kinni 10. detsembril, kuid tema vahistamist prokurör ei taotlenud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles