Kuidas valmistab lasteaed maitsvat sööki kolm korda päevas 1 euro ja 90 sendi eest?

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Lasteaedade kokad ja varustajad panevad tööle oma fantaasia ning kauplemisoskused, et valmistada lastele kolm korda päevas võimalikult maitsvat ning tervislikku toitu vähem kui kahe euroga päevas – seda on ilmselt vähem, kui suurem osa lapsevanematest kulutab vaid poolele oma kontorilõunale. Postimees käis ühes Tallinna lasteaias uurimas, kuidas seda tehakse.

Päeva toiduraha Tallinna Kelmiküla lasteaias on 1,90 eurot, mis ei ole küll lasteaedade võrdluses odavaimate killast – odavaimalt saadakse aialaste toitlustamisel läbi 1,28 euroga päevas, kalleim tasu on 1,98 eurot – kuid värsket kala ja mahetoitu odavamalt pakkuda polevat võimalik.

Kelmiküla lasteaia menüüst võib leida nii tüüpilisi lasteaiaroogi nagu hommikune piima- või lõunane kanasupp, hakklihakaste, soojad saiad juustuga, pilaff, toorsalatid; aga ka täitsa ootamatuid nimetusi nagu maksasuflee, räimevorm, heeringakaste, läätsesupp, tuunikalasalatiga einevõileib, kama, hommikujookide hulgas paistab aeg-ajalt silma ka viljakohvijook.

Lapsed söövad kõike isukalt, kinnitasid lasteaia juhataja Riina Läll ja majandusjuhataja Inga Saarepere.

Lasteaia otsuse üle augustist söögi päevatasu tõsta vanemad ei nurisenud. «1,66 euroga oleksime söögi ka ära teinud, aga siis poleks sisse enam mahtunud räimevorm, lõhe või üldse värske kala,» ütles Saarepere. Värsket kala pakutakse põhiroaks korra nädalas, nendele lisandub vahel kilu, tuunikala või muu võileival, salatis.

Ühe päeva raames 1,9 euro piiri siiski ei rihita – eesmärk on kümne päeva peale summa klappima saada. Nii tulevad supipäevad soodsamad, kallimad aga liha- või kalaroogadega päevad. Päeva raames jälgitakse hoopis kaloraaži.

Toidupäeva hind tuleb soodsam suuremates lasteaedades, kus sisseostetavad toidukogused suuremad. Kuid ka nelja rühmaga lasteaias tasub oma köögis süüa valmistada. Kelmiküla majandusjuhataja kaupleb tarnijatega ja kasutab võimalusel ära kõiki sooduspakkumisi.

Ka lasteaias mõeldakse pidevalt nagu kokkuhoidlik perenaine kodus – kõike kasutatakse maksimaalselt ära. Leivasupi jaoks kasutatakse leivanukke, saianukkidest tehakse krutoone, mida puistatakse hiljem suppidele või salatitele.

Mahetooteid ostetakse jõudumööda ka – eks need ole märksa kallimad kui muu. Aga mahe manna, kaerahelbed või moos on laste laual aeg-ajalt siiski. Ainus poolfabrikaat, mida kasutatakse, on eelküpsetatud kuklid, millest einevõileibu tehakse. Ka leib pistetakse korraks ahju, nii et laste lauale jõuab see sooja ja lõhnavana.

Odavaimad on enamasti hommikusöögid, tõdes Saarepere. Kumb tuleb soodsam, kas piimasupp või puder, sõltub puhtalt selle toormest – näiteks vee baasil tehtav odratangupuder tuleb odavam kui piimasupp täistera kaerahelvestega, seevastu riisipuder või tatrapuder on jälle kallimad.

Menüüs kajastub aastaaeg, mis on nii vaheldusrikkuse kui odavuse huvides – igal aastaajal on hulgimüüjatel ju oma soodustooted, mis odavamalt sisse tulevad. Aga et jõulunädalal on hapukapsad ja sealiha ning magustoiduks piparkoogi tutti-frutti, peavad lasteaiatöötajad elementaarseks.

Menüü koostamine käib Saarepere sõnul neil meeskonnatööna – nõu peab ta nii koka, lasteaia õpetajate kui laste endiga.

Lemmikud: maksasuflee ja lasagne

Kelmikülas pole sööki, mida lapsed ära ei sööks. Nii jäi Saarepere esimese hooga isegi võlgu vastuse küsimusele, mida lapsed kõige vähem armastavad. «Vahel lapsed üllatavad, et nad ei söö toitu, mida on varem alati söönud,» rääkis Saarepere. Tema sõnul on kõik harjutatav ja kui uus laps midagi esimesel korral nähes ei söö, siis paari-kolme korra pärast mugib juba innukalt. Oluline nipp seejuures on, et ebatavalisemaid sööke ei tohi liiga pika ajavahe tagant pakkuda – siis tuleb uuesti harjutama hakata. «Kui intervall läheb kolme nädala asemel näiteks kolme kuu peale, siis võib tõesti tekkida tõrge.»

Laste lemmiksöögid on Saarepere arvates vaieldamatult punased supid ja lasagne. Lasteaia juhataja Riina Läll lisas laste lemmikmagustoitudena kamakreemi, smuutid, riisilumi…

Kokad sõnasid, et töö on põnev ja üksluisust ei teki. Muuhulgas kummutasid nad ka müüdi, et põnevaid maitseaineid laste jaoks kasutada ei saa – nemad on oma toitudesse pannud ka uuema aja maitsetaimi nagu basiilikut, oreganot või muud sellist.

Igatahes pole loo autor ja fotograaf nii head borši, kui pakuti Kelmiküla lasteaias, veel varem saanud. Muuseas tundis maitsemeel ära, et sisse oli pandud suitsuliha. Magustoiduks ette kantud leivasupp oli tehtud seemneleivast ning seemned kõrvuti rosinatega maitsesid ses õhulises supis imeliselt.

Kelmiküla lasteaed on tervist edendav lasteaed ja saanud oma sellealase tegevuse eest mitmeid tunnustusi, muuhulgas oli see tänavu parim Tallinna tervist edendav lasteaed. Äsja anti oma menüüde põhjal välja ka raamat «Kelmiküla köök», sest muidu tuli pidevalt lasteaia vilistlastele või lapsevanematele selgitada, mida ühte või teise sööki pannakse, et lapsed neid nii tahavad.

-

Kelmiküla lasteaia jõulueelse nädala menüü:
Esmaspäev
H: PORGAND. Piimasupp mahedast mannast, võileib kiluga
L: Maksasuflee, kartul, kaste, toorsalat, leib, kakaokissell keedisega
O: Marjakohupiim, tee

Teisipäev
H: ÕUN. Riisipuder keedisega, piim
L: Borš, hapukoor, leib, leiva-rosinakreem vahukoorega
O: Kaneelisai, piim

Kolmapäev
H: PIRN. Piimasupp täistera kaerahelvestega, võileib singiga
L: Seapraad, hapukapsad, kartul, leib, keefirijook
O: Maisihelbed piimaga, võisai juustuga

Neljapäev
H: MAHL. Odratangupuder võiga, piim
L: Kanasupp riisiga, leib, piparkoogi tutti-frutti
O: Singi-juustu täidisega soojad pannkoogid, külmkaste, tee sidruniga

Reede
H: ÕUN. Soojad saiad juustuga, kakao
L: Hakklihakaste, makaronid, peedi-küüslaugusalat, leib, puuviljakokteil jäätisega

Näide söögipäeva hindadest:

Hommikusöök: Riisipuder keedisega, piim, õun (hommikul pakutakse koolipiima, mida toetab PRIA) Hind 0,61 eurot

Lõuna: Borš, hapukoor, leib, leiva-rosinakreem vahukoorega. Hind 0,71 eurot

Õhtuoode: Kaneelisai, piim. Hind 0,53 eurot

See toidupäev kokku 1,85 eurot - supipäev ongi tavaliselt soodsam.

(Allikas: Kelmiküla lasteaed)

---

Nõudeid lasteasutuse menüüle:
* põhitoiduna ei ole lubatud pakkuda konserve ega konservil põhinevaid toite;
* toit tuleb valmistada võimalikult töötlemata ja värsketest toiduainetest põhiliselt aurutades, keetes ja hautades. Rohkes rasvas küpsetatud toidud on lasteasutuses keelatud;
* suitsutatud, tugevalt soolatud, vinnutatud ja vürtsitatud toidud jäetakse koolieast nooremate laste toiduvalikust välja;
* leib peab olema saadaval iga päev ja teraviljatoite pakutakse vähemalt kaks korda nädalas;
* makarontooteid pakutakse põhitoidu lisandina mitte rohkem kui kaks korda nädalas;
* köögivilju (v.a kartul) pakutakse iga päev, sh kuumtöötlemata kujul vähemalt kaks korda nädalas;
* värskeid puuvilju pakutakse vähemalt kolm korda nädalas;
* värskest kalast valmistatud toitu või kalatooteid pakutakse vähemalt üks kord nädalas;
* liha või linnulihaga (soovitatavalt nahata) toitu pakutakse vähemalt kaks korda nädalas;
* viinereid, keeduvorsti, sardelle ning nendest valmistatud kastmeid on soovitatav mitte pakkuda rohkem kui üks kord kuus;
* maksast valmistatud toitu pakutakse lasteaialapsele mitte rohkem kui kaks korda kuus;
* majoneesi ning majoneesil põhinevaid kastmeid võib kasutada väikestes kogustes ning mitte sagedamini kui kolm korda kuus;
* magustoiduks ei pakuta maiustusi nagu närimiskummi, puuvilja- ja müslitahvlid, kompvekid;
* joogiks ei pakuta veepõhiseid maitsestatud jooke, sh energia- ja spordijooke, mis sisaldavad toiduvärve.
* lasteaias ei tohi pakkuda oakohvi.
(Allikas: tervisekaitsenõuded toitlustamisele koolieelses lasteasutuses ja koolis)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles