Kunstnik peab Punase Risti nõudel oma näituse reklaami üle värvima

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heikki Ylöneni näituse plakat, mis pahandab Punast Risti.
Heikki Ylöneni näituse plakat, mis pahandab Punast Risti. Foto: Viru Keskus

Eile Viru keskuses oma personaalnäituse avanud soome kunstnik Heikki Ylönen peab Punase Risti nõudel oma näituse reklaami üle värvima, sest ta on kasutanud organisatsioonis sümbolit punast risti.

Eesti Punase Risti esinaine Riina Kabi ütles Postimees.ee'le, et pöördusid näituse üles pannud Heikki Ylöneni poole, kes ehmatas väga ära, et on seaduse vastu eksinud.  Tema sõnul põhjendas kunstnik Punase Risti logo kasutamist põhjendanud teadmatusega.

«Palusime, et ta lõpetaks selle embleemi väära kasutamise Eesti territooriumil kiiresti ära,» rääkis Kabi.

Tema sõnul tegid nad täna hommikul kunstnikule ettepaneku ristid teist värvi teha ning mees lubas võtta abinõud tarvitusele.

Punase Risti esindajad lähevad esmaspäeval uuesti Viru keskusse kontrollima ning kui selleks ajaks pole ristid värvi vahetanud, siis lubas Kabi teha avalduse politseisse ja kaitseministeeriumile.

Kabi sõnul informeerisid nad vahejuhtumist ka Soome Punase Risti vastavat osakonda. «Nende selgitustöö on kehvavõitu, kui niisugused asjad toimuvad,» lisas ta.

Eile avati Viru keskuses soome kunstniku ja kirjaniku Heikki Ylöneni näitus «+Emotional Virus».

Punase risti sümboli kasutamine on seadusega eri riikides ühtmoodi reguleeritud.
Seda võib kasutada relvakonflikti või sõjaseisukorra ajal kaitsval eesmärgil isiku või vara märgistamiseks, et näidata nende kuulumist rahvusvahelise õigusega kaitstavate isikute või vara hulka.

Samuti võib seda kasutada haavatute ja haigete ravimise ning hooldamisega tegelev meditsiinipersonal ja vaimulik Genfi konventsioonides sätestatud korras.
Rahuajal on selle sümboli õigus kaitsejõudude meditsiinipersonalil ja vaimulikul kaitsval eesmärgil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles