Lapsed saavad jõulutunde juba lasteaiast

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Peale traditsiooniks saanud jõulukontsertide ja -trallide korraldavad lasteaiad detsembrikuu jooksul mitmeid põnevaid käike, üritusi ja meisterdamisi, et tuua lastele eriline jõulutunne juba enne õige päeva saabumist sisse.

Tallinna Pääsupesa lasteaias käis neljapäeva õhtul laste kojuviimine tavalisest pisut teisiti – enne majaukse sulgemist käidi läbi saalis korraldatud heategevuslikust jõulukohvikust, kus sümboolse hinna eest sai soolast-magusat ja juua osta. Kohvikut peeti kojumineku ajal kahe tunni jooksul ning saal oli terve selle aja sagimist täis.

Karikakra rühma lapsevanem Liina Aus tegi hoogsalt reklaami oma kiluvõileibadele, mis maksid vaid 20 senti tükk. «Siit saaks täitsa terve õhtusöögi kombineerida,» julgustas ta ostma ning kiitis teiste rühmade küpsetisi samuti.

Kurekella rühma vanemad olid oma küpsetistest laua suisa looka saanud. Seal leidus nii muhvineid, šokolaadi kastetud õunu, piparkooke, saiakesi kui kringlit. Müüjaks usaldatud Monical olid käed pidevalt töös, sest hinnad olid sümboolsed ja ostmist jagus.

Jõulukohvik oli nii mõnegi lapse sugulasegi spetsiaalselt kohale meelitanud – näiteks Karin oli oma sõnul kogu suguvõsaga kohale tulnud, sest pidas üritust nii toredaks. «Mulle väga meeldib see mõte – seda on kasutatud ka mujal maailmas, näiteks haiglates. Mulle meeldib melu ja see, et eri rühmade lapsevanemad saavad samuti kokku. Muidu tuled ju vaid kiiresti lapsele järgi ega jõua suhelda,» rääkis Karin.

Jõulukohviku ukse taha oli aga püstitatud soovide puu, kuhu igaüks sai oma jõulusoovi riputada.

Lasteaia juhataja Liivi Aleksandridi sõnul kasutab iga rühm küpsetistest kogunenud raha vastavalt oma soovidele. «Tavaliselt nad juba teavad, mis tahavad – lähevad teatrisse või mis tahes,» ütles ta. Jõulukohvikut, laatasid ja muid selliseid üritusi on tema sõnul tehtud mitmeid aastaid.

Pääsupesas on aga teine traditsioon veel – üle kümne aasta on juba tavaks, et jõulupeoks teevad õpetajad lastele kingituse ja etendavad näidendit. Sel aastal tehakse «Võsa Karla jõuluvempu», mille kostüümid on ise valmistatud.

Päkapikukool, jõululaadad ja -piknikud

Huvitavaid ideid on ellu viidud ka teistes lasteaedades. Näiteks Kelmiküla lasteaias lakkas nädalaks lasteaed hoopis eksisteerimaks ja avatud oli hoopis Päkapikukool, kus õpilaste kohustuslikuks vormiks oli päkapikumüts ning terve nädala vältel meisterdati töötubades asju, mis läksid möödunud laupäeval toimunud jõululaadale. Seal meisterdasi ehteid, kuusepärgi ja õppisid piparkoogitainast tegema juba ka lapsevanemad.

Jõululaata korraldavad päris mitmed Tallinna lasteaiad.

Lasteaia Pääsusilm lapsed käisid aga 6. detsembril Kurtna jõulumaal, kus lapsed said tallis hobuseid ja lambaid sööta ja paitada, näha jäneseid ja sigu, mängida jõulumänge ja teha muud põnevat. Enne jõulupühi minnakse lastega aga metsa jõulupiknikule. Siis viiakse loomadele leiba, räägitakse jõulumuinasjuttu ning süüakse piparkooke ja juuakse sooja jõulujooki.

Lasteaias Karikakar on aga jõulude aeg muinasjututeemaline. Iga advendi esmaspäevahommik algab ühise jõulumuinasjutuga saalis, kus oma õpetajad esinevad lastele näidendiga. Ka lasteaias Päikene tähistatakse juba traditsiooniliselt advente ühiselt esmaspäeva hommikuti saalis.

Õpetajad etendavad jõuluteemalist näidendit ka Kopli lasteaias ning Mesipuu lasteaias. Lasteaias Kelluke on igas rühmas püsti pandud Päkapiku nurgake, kus iga päev ootab lapsi mingi väike üllatus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles